Citrónová bábovka

Citrónová bábovka

Táto skvelá bábovka ochutená citrónovou kôrou a šťavou, preliata jemnou citrónovou polevou, je dokonalým múčnikom pre všetkých milovníkov citrónov.

Ingrediencie

Na bábovku:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 šálka cmaru
  • 2 lyžice strúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 šálka zmäkčeného masla
  • 2 a 1/4 šálky kryštálového cukru, plus viac do formy
  • 3 veľké vajcia

Na sirup:

  • 1/4 šálky vody
  • 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Na polevu:

  • 1 šálka práškového cukru
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160 ° C a nastavte rošt do strednej polohy.
  2. V strednej mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  3. V inej mise zmiešajte cmar, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
  4. Šľahajte 3 až 4 minúty na strednej rýchlosti maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty.
  5. Potom po jednom zašľahajte vajcia a po každom pridaní dobre prešľahajte.
  6. Mixér nechajte na nízkej rýchlosti a vmiešajte jednu štvrtinu múčnej zmesi a potom tretinu zmesi cmaru.
  7. Vmiešajte ďalšiu štvrtinu múky, potom ďalšiu tretinu zmesi cmaru.
  8. Opakujte s ďalšou štvrtinou múky a zvyšnou zmesou cmaru.
  9. Nakoniec zašľahajte zvyšnú múčnu zmes.
  10. Všetko premiešajte, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie dobre zapracované.
  11. 25 cm formu na bábovku dôkladne vymažte rastlinným tukom.
  12. Vymastenú formu rovnomerne potrite kryštálovým cukrom.
  13. Lyžicou nalejte husté cesto do pripravenej formy a uhlaďte gumovou stierkou.
  14. Pečte 65 až 75 minút, alebo pokiaľ nie je bábovka zlatá a tester nevyjde čistý.
  15. Bábovku postavte na chladiaci rošt.
  16. Opatrne prechádzajte stolným nožom po okrajoch formy, medzi formou a bábovkou, aby sa bábovka uvoľnila z formy (nezabudnite na stredovú rúrku).
  17. Bábovku ochlaďte vo forme po dobu desiatich minút, nie dlhšie.
  18. Medzitým si pripravte sirup.
  19. V hrnci zmiešajte vodu a cukor a priveďte do varu.
  20. Odoberte z platne a vmiešajte citrónovú šťavu.
  21. Obráťte teplú bábovku na rošt.
  22. Pre ľahké čistenie zasuňte veľký kus papiera na pečenie, alobalu alebo papierových utierok pod rošt.
  23. Bábovku postupne potierajte horúcim sirupom a nechajte ho vsiaknuť (trochu sirupu bude odkvapkávať, ale snažte sa neponáhľať, aby sa väčšina vstrebala).
  24. Nechajte bábovku úplne vychladnúť, asi jednu hodinu.
  25. Keď je bábovka vychladnutá, opatrne ju preložte na servírovací tanier.
  26. Pripravte si polevu.
  27. V strednej mise zmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu.
  28. Podľa potreby pridajte viac práškového cukru alebo citrónovej šťavy, aby vznikla hustá, ale tekutá poleva.
  29. Naneste polevu na bábovku a nechajte stekať po stranách.
Bábovka z citrónov zaliata polevou, servírovaná na tanieri.
www.onceuponachef.com

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na rýchle hrnčekové buchty na plech !

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.