Tento vynikajúci koláč s dokonalým sušenkovým korpusom, skvelou náplňou z krémového syra a citrónov a preliaty citrónovým tvarohom si nejde nezamilovať!
Ingrediencie
Na korpus:
- 140 g maslových sušienok
- 3 lyžice cukru
- 4 lyžice rozpusteného masla
Na náplň:
- 1 a 1/4 šálky cukru
- 1 polievková lyžica nastrúhanej citrónovej kôry a 1/4 šálky šťavy z 1-2 citrónov
- 680 g krémového syra, izbovej teploty
- 4 veľké vajcia, izbové teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky vysokotučnej smotany
Na citrónový tvaroh:
- 1/3 šálky citrónovej šťavy (asi z 2 citrónov)
- 2 veľké vajcia plus 1 veľký žĺtok
- 1/2 šálky cukru
- 2 polievkové lyžice studeného masla, nakrájaného na kocky
- 1 polievková lyžica vysokotučnej smotany
- 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Umiestnite sušienky do kuchynského robota a pulzujte, kým z nich nebudú jemné omrvinky.
- Pridajte cukor a znova premiešajte.
- Prilejte stálym prúdom maslo a pokračujte v pulzovaní, kým sa zmes nespojí.
- Preneste do 23 cm tortovej formy a rovnomerne ju zatlačte na dno.
- Pečte, kým nie je korpus zlatohnedý, asi 13-15 minút.
- Vyberte z rúry.
- Akonáhle korpus vychladne, zabaľte formu do 2 45 cm kusov fólie.
- Vložte do pekáča a dajte bokom.
- Dajte 1/4 šálky cukru a citrónovej kôry do kuchynského robota a spracovávajte, kým cukor nezožltne a nerozvonia sa.
- Pridajte zvyšný cukor a niekoľkokrát premiešajte.
- V stolnom mixéri šľahajte krémový syr asi 5 sekúnd.
- Pridajte citrónový cukor, potom prepnite na stredný stupeň a šľahajte, kým nebude zmes krémová a hladká, asi 3 minúty.
- Znížte rýchlosť a pridávajte vajcia po 2.
- Pridajte citrónovú šťavu, vanilku a soľ a premiešajte.
- Pridajte smotanu a šľahajte, aby sa všetko spojilo, ďalších 5 sekúnd.
- Zmes nalejte do formy.
- Vložte formu do rúry a opatrne pridajte do pekáča toľko vody, aby dosahovala do polovice bokov formy.
- Pečte asi 55 až 60 minút.
- Hotový koláč nechajte 1 hodinu vychladnúť v rúre.
- Vyberte z pekáča, odstráňte fóliu z formy a preneste na mriežku.
- Po okrajoch formy prejdite malým odkrajovacím nožom a nechajte 2 hodiny odležať pri izbovej teplote.
- Pripravte si citrónový tvaroh.
- Citrónovú šťavu zahrejte v malom hrnci na strednom ohni, kým nebude horúca, ale nie vriaca.
- V malej miske rozšľahajte vajcia.
- Postupne zašľahajte cukor.
- Za stáleho šľahania pomaly nalejte horúcu citrónovú šťavu do vaječnej zmesi a potom zmes nalejte späť do hrnca.
- Pokračujte vo varení na strednom ohni za stáleho miešania, kým zmes nedosiahne 76 ° C.
- Vyberte hrniec z ohňa, pridajte maslo a šľahajte, kým sa nerozpustí.
- Vmiešajte smotanu, vanilku a soľ.
- Tvaroh nalejte do malej misy.
- Zakryte povrch tvarohu igelitom a dajte chladiť, kým ho nebudete potrebovať.
- Keď je cheesecake vychladnutý, prelejte ho ešte vo forme citrónovým tvarohom.
- Pevne zakryte igelitom a dajte do chladničky aspoň na 5 hodín.