Keď už skúšate recepty s touto populárnou rastlinkou, rozhodne nesmie chýbať aj tekutý variant, ktorý môžeme ponúknuť návštevám počas vianočných sviatkov. Malá „štamprdlička“ vždy poteší a zahreje počas zimných mesiacov.
Ingrediencie:
- 300 g zrelých bazy (bobúľ)
- 300 g sladkých tvrdých cukríkov (napr. drops)
- 1 vanilkový struk
- 1 menšia škoricová tyčinka (celá škorica)
- 700 ml bieleho rumu
Postup:
- Otrháme všetky zrelé bobule. Tie, ktoré sú zelené zlikvidujeme. Dáme do sita a dôkladne prepláchneme.
- Umyté bazy dáme do hrnca, pridáme polovicu sladkých cukríkov.
- Vanilkový struk rozrežeme na dve polovice, ale necháme spojený jeden koniec a spolu so škoricou vhodíme do hrnca k bazam.
- Privedieme do varu a veľmi často miešame.
- Necháme vychladnúť a potom dáme do fľaše zvyšné cukríky, zalejeme vychladnutou zmesou a prilejeme rum.
- Dobre utesníme a niekoľkokrát fľašu otočíme, aby sa zmes premiešala.
- Odložíme na chladné tmavé miesto, kde bude stála teplota (nedávame do chladničky).
- Likér potrebuje zrieť 6 týždňov, pričom ho pravidelne budeme pretrepávať. Stačí dvakrát do týždňa.
- Po uplynutí doby zrenia bude mať likér tú správnu rozvinutú chuť.
- Pripravíme si čistú nádobu, na ktorú dáme jemné sito a likér do neho prelejeme, aby ho bolo možné precediť a zbaviť sa zvyškov bobúľ a korenia.
- Hotový likér prelejeme do čistej fľaše alebo dvoch menších a môžeme konzumovať.