Krémové tekvicové rizoto s gorgonzolou

Krémové tekvicové rizoto s gorgonzolou

Toto zlaté krémové rizoto s gorgonzolou a tekvicou, je jednoduché, ale sýte jedlo, ktoré je ideálne na dlhé jesenné večery. Potrebujete naň iba pár ingrediencií a pritom má toľko chuti!

INGREDIENCIA

  • 1,2 litra zeleninového vývaru
  • 500 g tekvica Hokkaido
  • 1 lyžica masla
  • 1 malá cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 250 g ryže arborio
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 100 g gorgonzoly
  • jemná morská soľ a množstvo čerstvo mletého čierneho korenia
  • klíčky červenej reďkovky na ozdobu (voliteľne)

POSTUP

  • Zeleninový vývar rozohrejte v malom hrnci a po celú dobu prípravy rizota ho udržujte na veľmi nízkej teplote.
  • Nakrájajte tekvicu Hokkaido na približne 2 cm veľké kocky (nemusíte ju lúpať).
  • Maslo rozohrejte na nepriľnavej panvici alebo na panvici so silným dnom.
  • Tekvicu posypte trochou soli, prikryte a zľahka duste asi 20 minút alebo do zmäknutia.
  • Často miešajte a občas k nej pridajte trochu zeleninového vývaru, aby sa nepripálila.
  • Tekvicu rozmixujte na pyré ponorným mixérom.
  • Medzitým začnite aj s rizotom.
  • Nakrájajte cibuľu nadrobno.
  • V ďalšej hlbšej panvici rozohrejte olivový olej.
  • Restujte cibuľu, kým nezosklovatí.
  • Pridajte ryžu a dobre premiešajte.
  • Pridajte biele víno, dobre premiešajte a nechajte prebublať.
  • Začnite po troškách pridávať zeleninový vývar a pravidelne miešajte.
  • Vývar z ďalšej naberačky pridajte až vtedy, keď sa predchádzajúci vstrebal.
  • Pokračujte v prilievaní vývaru a miešaní, pokiaľ nie je rizoto uvarené podľa vašich predstáv, asi 15-20 minút alebo podľa návodu na obale.
  • Pridajte tekvicové pyré a dobre premiešajte.
  • Zložte zo sporáka
  • Gorgonzolu nakrájajte na malé kúsky a vmiešajte ju do rizota, kým sa nerozpustí.
  • Chuť dolaďte soľou a množstvom čerstvo mletého čierneho korenia.
  • Nechajte asi 5 minút odstáť, posypte klíčkami červenej reďkovky (alebo petržlenovou vňaťou) a ihneď podávajte.
Rizoto s gorgonzolou a tekvicou v hlbokom tanieri s lyžicou, ozdobené klíčkami. Vedľa je miska čerstvého šalátu a pohár bieleho vína.
www.whereismyspoon.co

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.