Pokiaľ milujete škoricu, ktorá je pre Vianoce typická, potom iste túto lahôdku uvítate. Cukroví sa rozplýva na jazyku a je krásne jemné. No a pre toho, kto toto korenie naozaj zbožňuje a môže ho vo všetkom, sú tu na vyskúšanie recepty na churros , ktoré rozhodne stoja za to vyskúšať.
Ingrediencie:
- 2 vaječné bielky
- ⅛ lyžičky vínneho kameňa v prášku
- 120 g práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkovej pasty
- 200 g mandľovej múky + na posyp doske
- ¼ lyžičky mandľového extraktu
- 2 lyžičky škorice
- Štipka soli
Postup:
- Predhrejeme rúru na 230 stupňov a pripravíme si dva plechy na sušienky s papierom na pečenie.
- Bielky vyšľaháme do peny, pridáme vínny kameň a ďalej šľaháme, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Za stáleho šľahania preosejeme práškový cukor, kým sa dobre nespoja s bielkami.
- Pridáme vanilkovú pastu a šľaháme tak dlho, až sa všetko bude oddeľovať od seba.
- Odoberieme ¼ hrnčeka zmesi vaječných bielkov a dáme bokom. Neskôr ich použijeme ako polevu.
- Do mixovacej nádoby pridáme mandľovú múku, mandľový extrakt, škoricu a soľ. Potom šľaháme, aby sa cesto spojilo a bolo lepkavé.
- Keď bude cesto až veľmi lepkavé, prisypeme viac mandľovej múky s práškovým cukrom. Pokiaľ je príliš lepivé, pridajte viac orechov a práškový cukor.
- Plochu posypeme mandľovou múkou a cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,4 cm.
- Vykrájame hviezdičky a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Zužitkujeme tiež odrezky cesta a vždy spojíme v guli, vyvaľkáme a vykrájame, kým všetko nespracujeme.
- Pomocou cukrárskeho štetca potrieme každý jednotlivý kúsok cukroviniek odloženou zmesou z vaječných bielkov v tenkej vrstve.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15-20 minút. Poleva by mala zostať takmer biela, len s ľahkým nádychom hnedého odtieňa.
- Necháme sušienky úplne vychladnúť.
Tip: Chystáte pohostenie na svadbu a chcete niečo dobré na zub? Skúste škoricové mexické svadobné pečivo v štýle snehových gulí.
Ingrediencie: 1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček mletých vlašských orechov, 1/2 lyžičky vanilkového extraktu, 1/2 lyžičky mletej škorice, 1/2 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla a 1/4 hrnčeka múčkového múčka.
Ako na to: Rúru si predhrejeme na 175 stupňov. Vlašiaky dáme do misy, prisypeme múku, škoricu a premiešame. Maslo, cukor aj vanilkový cukor dáme do nádoby kuchynského robota a 4 minúty mixujeme. Postupne po častiach vsypeme múčnu zmes a mixujeme, až sa všetko spojí.
Lyžicou alebo mini naberačkou na zmrzlinu odoberáme kúsky cesta a kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 15 minút, a ešte teplé obalíme v práškovom cukre alebo len poprášime.