Lahodný a jemný pokrm z bravčového mäsa, smotany, cideru, jabĺk a gaštanov je skvelý na zahriatie počas zimných dní. Pripravte si ho v pomalom hrnci alebo klasicky na varnej doske.
INGREDIENCIA
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 kg bravčovej plece, nakrájané na kocky
- 200 g nakrájanej prerastenej slaniny
- 2 veľké cibule, nakrájané nadrobno
- 2 veľké strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 2 pastieri, olúpané a nakrájané na kocky
- 200 g varených gaštanov
- 3 jablká, olúpané, zbavené jadrovníka a nakrájané na plátky
- 120 ml suchého cideru (v prípade varenia bez pomalého hrnca budete potrebovať 250 ml)
- 120 ml kuracieho vývaru (v prípade varenia bez pomalého hrnca budete potrebovať 250 ml)
- 1 polievková lyžica nasekanej šalvie alebo 2 lyžičky sušenej šalvie
- 1 lyžička soli
- 60 ml smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica kukuričnej múky alebo škrobu, zriedená v 1 polievkovej lyžici studenej vody
- soľ a korenie na dochutenie
POSTUP
Metóda bez pomalého hrnca:
- Bravčové mäso osoľte a okoreňte.
- Rozpáľte olej v liatinovom hrnci s pokrievkou.
- Opekajte bravčové mäso po dávkach na stredne vysokom ohni.
- Hrniec mäsom nepreplňujte, pretože sa potom mäso skôr dusí ako restuje.
- Orestované mäso dajte bokom.
- Pridajte bravčovú masť a varte, kým sa nesfarbí a nezačne sa v hrnci tvoriť časť tuku.
- Hrniec podlejte troškou jablčného cideru alebo vývaru a oškrabajte všetky zhnedlé kúsky.
- Znížte teplotu, pridajte cibuľu a varte 5 minút za občasného miešania.
- Vmiešajte na plátky nakrájaný cesnak, pastier, jablká, soľ, šalvia (ak používate), 1 šálka (250 ml) cideru a 1 šálka (250 ml) kuracieho vývaru.
- Priveďte do varu.
- Vráťte bravčové mäso do hrnca a premiešajte.
- Prikryte pokrievkou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C dve hodiny, kým bravčové mäso nezmäkne.
- Vyberte z rúry a na sporáku priveďte k miernemu varu.
- Vmiešajte smotanu a kašu z kukuričnej múky a zahrievajte 3–4 minúty.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Metóda s pomalým hrncom:
- Postupujte podľa pre metódu bez pomalého hrnca a potom všetko preneste do pomalého hrnca.
- Varte na nízku teplotu 7-8 hodín alebo 5-6 na vysokú teplotu.