Tento chlebíček s broskyňami je najlepší teplý s kopčekom zmrzliny, ale chybu neurobíte ani so studeným. Perfektne sa tak hodí napríklad na letný piknik.
Ingrediencie
Na chlebíček:
- 1 a 1/2 šálok hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2/3 hrnčeka masla
- 3/4 šálky cukru
- 2 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2/3 hrnčeka mlieka
- 2 malé nelúpané broskyne, nakrájané na relatívne malé kúsky
Na vanilkovú polevu:
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička mlieka
Postup
- Chlebíčkovú formu o veľkosti 23 x 13 cm vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
- Múku a prášok do pečiva preosejte a dajte bokom.
- Maslo a cukor veľmi dobre vyšľahajte.
- Vmiešajte vanilkový extrakt.
- Po jednom zašľahajte vajcia a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Primiešajte zmes múky a prášku do pečiva striedavo s mliekom.
- Pri pridávaní mokrých a suchých surovín vždy začínajte a končite pri suchých surovinách.
- Všeobecne je dobré pridávať suché prísady v 3 porciách a mlieko v dvoch dávkach.
- Jemne ručne vmiešajte nasekané broskyne pomocou gumovej stierky.
- Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy a pečte asi hodinu až hodinu a 15 minút.
- Vložte do chlebíčka špáradlo a tým sa uistite, že je hotový.
- Pokiaľ vám bude chlebíček príliš hnednúť, znížte na poslednú dobu pečenia teplotu.
- Chlebíček nechajte vychladnúť vo forme po dobu 15 minút, než ho vyberiete na mriežku, aby úplne vychladol.
- Pokiaľ podávate chlebíček teplý, môžete naň pridať polevu, keď bol asi 30-40 minút po vytiahnutí z rúry.
- Pripravte si polevu.
- Jednoducho zmiešajte všetky prísady na polevu do hladka.
- V prípade potreby pridajte do polevy ešte pár kvapiek mlieka na rozriedenie alebo pridajte čajovú lyžičku alebo dve práškového cukru, aby mala poleva správnu, tekutú konzistenciu.
- Nalejte polevu rovnomerne na povrch chlebíčka.
- Dobrú chuť!