Táto buchta je perfektne dochutená škoricou, vanilkou a je navŕšená veľkými klinmi čerstvých broskýň. Keď pridáte šľahačku, bude to už len čerešnička na torte.
Ingrediencie
- ½ šálky zmäknutého masla
- ⅔ šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilky
- kôra z 1 citróna
- 1 šálka hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky škorice
- 3 zrelé broskyne (nakrájané na klinky, nie je potrebné lúpať)
- ¼ šálky broskyňovej alebo marhuľovej marmelády (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte a múkou vysypte 23 cm guľatú formu.
- Odrežte kruh papiera na pečenie, ktorý zodpovedá dnu formy, a vložte do formy.
- V mise elektrického mixéra rozšľahajte pol šálky zmäknutého masla.
- Vmiešajte ⅔ šálku cukru a potom pridávajte po 1 vajci, šľahajte, kým sa všetko dôkladne nespojí.
- Vmiešajte vanilku a citrónovú kôru.
- Pridajte 1 šálku múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, ¼ lyžičky soli a ½ lyžičky škorice.
- Miešajte na nízkej rýchlosti, kým nezískate hladké a husté cesto.
- Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy – bude to celkom tenká vrstva, ale bude kysnúť!
- Broskyňové kliny naaranžujte na buchtu a zľahka ich zatlačte do cesta.
- Pečte 45–50 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu buchty nevyjde čisté.
- Vyberte z rúry a nechajte mierne vychladnúť.
- V prípade potreby potrite buchtu ¼ šálkou broskyňovej alebo marhuľovej marmelády (najprv ju zahrejte v mikrovlnnej rúre po dobu 20-30 sekúnd).
- Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote – buď samotné, alebo so šľahačkou a ďalšími čerstvými broskyňami!