Chutný maslový koláč s čerstvými broskyňami a jemnou škoricovou posýpkou, zavŕšený sladkou vanilkovou polevou, je úplne luxusný dezert, ktorý si zamiluje celá vaša rodina!
Ingrediencie
Na posýpku:
- 1 a ¼ šálky hladkej múky
- 1/3 šálky trstinového cukru
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 1 a 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky sušeného zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/8 lyžičky soli
- 1/2 šálky rozpusteného masla
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 500 g broskýň izbovej teploty, olúpaných, vykôstkovaných a nakrájaných na plátky (asi 3 stredné broskyne, každá nakrájaná na 10 plátkov)
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky zmäkčeného masla
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/3 šálky kyslej smotany
- 1/3 šálky cmaru
Na vanilkovú polevu:
- 1/2 šálky práškového cukru
- 1 polievková lyžica mlieka
- 1/4 lyžičky vanilky
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Postriekajte 23 cm tortovú formu nepriľnavým sprejom na varenie.
- Pripravte si posýpku.
- V mise zmiešajte dohromady múku, trstinový cukor, kryštálový cukor, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a soľ (všetky hrudky trstinového cukru rozdrvte prsty).
- Prilejte rozpustené maslo a pomocou gumovej špachtle vytvorte posýpku.
- Dajte bokom.
- V samostatnej miske miešajte múku, prášok do pečiva, sódu a soľ po dobu 20 sekúnd, dajte bokom a olúpte a nakrájajte broskyne, pokiaľ ste to ešte neurobili.
- V mise elektrického stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom vyšľahajte maslo a kryštálový cukor tak, aby bola zmes svetlá a krásne nadýchaná.
- Primiešajte 1 vajce a potom vanilku s druhým vajcom.
- Pridajte 1/3 múčnej zmesi do zmesi maslo/vajcia a miešajte len tak dlho, kým sa nespoja, potom prilejte cmar a miešajte tak dlho, kým sa všetko nespojí.
- Vmiešajte ďalšie 1/3 múčnej zmesi a miešajte len do spojenia, potom vmiešajte kyslú smotanu.
- Dokončite primiešaním poslednej 1/3 zmesi múky a miešajte, kým sa takmer nespojí, potom vyberte z mixéra mixku, zoškrabajte strany a dno a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Rovnomerne posypte broskyňami a potom rovnomerne posypte posýpkovou zmesou.
- Pečte v predhriatej rúre, kým nie je stred koláča hotový, asi 50 – 55 minút.
- Nechajte vychladnúť na mriežke a potom podľa potreby pokvapkajte polevou.
- Polevu si pripravíte nasledovne: V mise zmiešajte práškový cukor, mlieko a vanilku.
- Pridajte viac mlieka na riedenie podľa potreby alebo viac práškového cukru, aby ste v prípade potreby zahustili.
- Dobrú chuť!