Táto cesnaková omáčka je ideálna nielen pre typický taliansky pokrm, môže sa totiž pokojne použiť na cestoviny, ku kuraciemu mäsu ako dip, ale aj ako preliv na klobásy.
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/4 lyžičky provensálskeho korenia
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 1/2 hrnčeka kyslej smotany
- 1 – 2 lyžice strúhaného parmezánu
Postup:
- V malom hrnci zahrejeme olivový olej a pridáme olúpaný prelisovaný cesnak.
- Necháme 2 minúty smažiť za stáleho miešania.
- Akonáhle cesnak zhnedne, pridáme talianske korenie, soľ, korenie a premiešame.
- Posypeme múkou a rýchle miešame, až vznikne hustá pasta.
- Necháme povariť ďalšie 2 minúty.
- Vmiešame kyslú smotanu a šľaháme.
- Prisypeme parmezán, premiešame, znížime teplotu a varíme 5 – 10 minút, kým omáčka nezhustne.
- Túto omáčku je možné servírovať teplú, ale aj za studena.
- Pokiaľ ju uložíme do vzduchotesnej nádoby a uložíme do chladničky, vydrží nám omáčka pokojne 5 – 7 dní.