Dokonalý múčnik z čerstvých hrušiek, ktoré sú zasadené do ľahko sladkého vláčneho mandľového koláča. Perfektná buchta, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa.
Ingrediencie
- 9 lyžíc masla, izbové teploty
- 9 lyžíc bieleho kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 6 lyžíc + 1 lyžička hladkej múky
- 1 a 1/4 šálky mletých mandlí
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 3 stredné hrušky, zrelé, ale napriek tomu pevné, olúpané, zbavené jadrovníka a rozpolené pozdĺžne
- 1/3 hrnčeka mandľových lupienkov
- práškový cukor na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- 20 cm tortovú formu vymažte tukom a dno vyložte kruhom papiera na pečenie.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej mise vyšľahajte elektrickým mixérom maslo s bielym cukrom na strednej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Na nízkej rýchlosti premiešajte s hladkou múkou, mletými mandľami a práškom do pečiva.
- Lyžicou cesto nalejte do pripravenej formy a pomocou stierky zmes zarovnajte.
- Olúpte hrušky a potom ich rozkrojte na polovice pozdĺžne.
- Pomocou malej lyžičky odstráňte jadrovník a tiež zoškrabnite hrubú chrbticu, ktorá vedie až ku koncu stonky.
- Dajte bokom.
- Polovky hrušiek dajte na cesto a naaranžujte ich do kruhu, rezanou stranou dole a tenkým koncom smerom k stredu koláča.
- Posypte mandľovými lupienkami.
- Pečte v predhriatej rúre asi 35 minút, alebo pokiaľ špajľa, ktorú vležíte do stredu koláča, nevyjde čistá.
- Nechajte koláč vo forme úplne vychladnúť, potom prejdite nožom po vonkajšej strane formy a opatrne koláč vyberte.
- Pred podávaním posypte práškovým cukrom.