Zimný hruškový spáj, ktorý je ľahko korenený a zároveň sladký, so slaným karamelom a preliaty čerstvým zázvorovým gelatom, je úplne perfektný dezert, ktorý si zamilujete!
Ingrediencie
Na cesto:
- 2 a ½ šálok hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica krupicového cukru
- 225 g studeného masla, nakrájaného na malé kocky
- 1 šálka studenej vody
- ¼ šálky jablčného octu
Na omáčku zo slaného karamelu:
- 1 šálka krupicového cukru
- 1/4 šálky vody
- 110 g masla
- 1/2 hrnčeka smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lyžičky vločiek morskej soli
Na náplň:
- 1,2 kg zrelých, ale pevných hrušiek
- 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 1/4 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 čajovej lyžičky mletého nového korenia
- šťava z 1/2 citróna
- 3/4 šálky vyššie uvedenej omáčky zo slaného karamelu
- 1 vajce
- trstinový cukor
Postup
- V mise zmiešajte múku, soľ a cukor.
- Pridajte maslo a premiešajte, kým nezostanú v zmesi kúsky masla veľkosti hrášku.
- V mise zmiešajte vodu, jablčný ocot a ľad.
- Múčnu zmes zalejte 2 lyžicami tekutej zmesi a premiešajte.
- Pokračujte v pridávaní tekutej zmesi, kým cesto nemá iba pár suchých miest.
- To zvyčajne trvá asi 10-12 lyžíc.
- Cesto rozdeľte na polovice a vytvarujte dva ploché kotúče.
- Zabaľte ich do fólie a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
- V malom hrnci zmiešajte cukor a vodu a čakajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridajte maslo a priveďte do varu a varte, kým zmes nezačne mať zlatohnedú farbu.
- Vypnite sporák a za stáleho šľahania postupne vlievajte smotanu.
- Na miernom ohni vyšľahajte finálnu zmes a vmiešajte vanilkový extrakt a soľ.
- Odložte bokom.
- Rúru predhrejte na 220 °C.
- Pripravte si 22 cm koláčovú formu a vymažte ju.
- Jeden kotúč cesta položte na papier na pečenie, ktorý dajte na pracovnú plochu posypanú múkou.
- Vyvaľkajte cesto na priemer asi 30 cm.
- Presuňte cesto do koláčovej formy.
- Zatlačte na dno a boky formy a orežte okraje, ponechajte asi 1 cm presah.
- Dajte do chladničky.
- Vyvaľkajte druhý kotúč cesta.
- Ostrým nožom krájajte 2-3 cm prúžky cesta, dostatočne dlhé, aby pokryli priemer koláčovej formy.
- Odložte do chladničky.
- Hrušky olúpte a nakrájajte na 1 cm kúsky.
- Zmiešajte cukor, múku, korenie a citrónovú šťavu a premiešajte.
- Pridajte hrušky do koláča.
- Vršok hrušiek rovnomerne pokvapkajte 1/2 až 3/4 hrnčeka omáčky.
- Pruhy cesta usporiadajte do mriežky cez koláč a okraje zvlňte (pozri video nižšie).
- Celý koláč dajte na 15 minút do mrazničky.
- Položte formu s koláčom na plech.
- V miske rozšľahajte vajcia, potom ním potrite mriežku a vonkajšiu kôrku.
- Posypte trstinovým cukrom.
- Pečte 20–25 minút alebo kým cesto nezačne hnednúť.
- Znížte teplotu na 180 ° C a pokračujte v pečení ďalších 25–30 minút.
- Nechajte 2-3 hodiny vychladnúť na mriežke.