Pravá domáca vianočná štôlňa

Pravá domáca vianočná štôlňa

Táto varianta je tak chutná, že ingrediencie v recepte sú rovno uvedené tak, aby ste z neho pripravili dva kusy tohto tradičného vianočného pečiva.

Ingrediencie:

  • 850 g polohrubej múky
  • 42 g čerstvého droždia
  • 150 ml mlieka
  • 200 g masla
  • 100 g cukru
  • 300 g hrozienok
  • 2 vajcia
  • 100 g kandizované pomarančovej kôry
  • 100 g kandizované citrónovej kôry
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 125 ml rumu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky kardamómu
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • štipka soli

Na potretie

  • 75 g masla
  • 150 g práškového cukru

Postup:

  1. Zmiešajte hrozienka, citrónovú kôru, kandizovanú pomarančovú kôru a kandizovanú citrónovú kôru s rumom a nasekanými mandľami. Nechajte lúhovať najmenej hodinu.
  2. Preosiatu múku nasypte do misy a prstami urobte malú jamku.
  3. Do jamky rozdrobte droždie.
  4. Mlieko krátko zahrejte a droždie následne zalejte asi dvoma lyžicami vlažného mlieka.
  5. Pridajte štipku cukru a zmes v jamke krátko premiešajte. Navrch nasypte trochu múky.
  6. Misu prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň 15-20 minút.
  7. Do múky následne pridajte na malé kúsky nakrájané maslo, vajcia, cukor, soľ a korenie.
  8. Najprv všetko krátko premiešajte a potom intenzívne pomocou kuchynského robota niekoľko minút hneťte.
  9. V medziobdobí do cesta postupne pridávajte mlieko.
  10. Nakoniec krátko vmiešajte zmes ovocia, rumu a mandlí.
  11. Prikryte a nechajte na teplom mieste odpočívať asi 30 minút.
  12. Predhrejte rúru na 200 °C.
  13. Cesto znovu prehneťte a rozdeľte na dva rovnaké diely na dve štôlne.
  14. Z oboch častí cesta vytvarujte podlhovasté bochníky.
  15. Pomocou valčeka na cesto rozvaľkajte prvú časť cesta mierne naplocho.
  16. Cesto preložte a vytvarujte štôlňu do požadovaného tvaru.
  17. Plech pokryte alobalom a potom papierom na pečenie.
  18. Štolu umiestnite na plech a nechajte ju ešte 30 minút kysnúť.
  19. Následne znížte teplotu rúry na 160 °C a vložte dovnútra štôlňa.
  20. Pečte asi 45-50 minút.
  21. Ak sa vám zdá, že štôlňa počas pečenia príliš tmavne, prekryte ju alobalom.
  22. Ešte horkú štôlňu po upečení potrite horúcim rozpusteným maslom.
  23. Po vychladnutí potrite štôlňu maslom ešte raz a husto posypte práškovým cukrom.
Vianočný kysnutý múčnik plný mandlí, hrozienok, kandizovaného ovocia a korenia s cukrovou polevou.
zdroj: einfachbacken.de

K sviatkom samozrejme patria nielen recepty na vianočnú štôlňu, ale aj na vianočku . Inšpirujte sa našimi rozmanitými variantmi!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.