Sviatočná maslová štôlňa so zmesou voňavého korenia

Sviatočná maslová štôlňa so zmesou voňavého korenia

Nie každý recept musí okrem masla obsahovať aj tvaroh.

Ingrediencie:

  • 500 g múky
  • 250 g masla
  • 100 g cukru
  • 175 ml mlieka
  • 150 g hrozienok
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 50 g kandizované citrónovej kôry
  • 50 g kandizované pomarančovej kôry
  • 42 g droždia
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička kardamómu
  • 70 ml rumu

Na potretie

  • 50 g masla
  • 50 g cukru múčka

Postup:

  1. Hrozienka, mandle a kandovanú kôru dajte na niekoľko hodín namočiť do rumu.
  2. Najskôr si pripravte z droždia, mlieka a múky kvások, ktorý dajte na teplé miesto vykysnúť.
  3. Medzitým si v mise zmiešajte múku, cukor, maslo, vajcia a korenie.
  4. Keď kvások vzíde, pridajte ho kto misy.
  5. Vypracujte v cesto.
  6. Do cesta nakoniec vmiešajte zmes mandlí, hrozienok a kandizované kôry.
  7. Cesto znova spracujte.
  8. Následne prekryte misu čistou utierkou a nechajte cesto na teplom mieste približne hodinu odležať.
  9. Po uplynutí tejto doby z cesta vytvorte štôlňu a dajte ju na plech s papierom na pečenie.
  10. Opäť nechajte ešte 30 minút kysnúť.
  11. V medziobdobí si predhrejte rúru na 180 °C.
  12. Štolu pečte približne po dobu 70-75 minút.
  13. Ihneď po upečení povrch štôlne pretrite rozpusteným maslom a posypte práškovým cukrom.
Vianočná pochúťka z masla, kandizovaného ovocia, mandlí a hrozienok.
zdroj: chefkoch.de

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.