Nie každý recept musí okrem masla obsahovať aj tvaroh.
Ingrediencie:
- 500 g múky
- 250 g masla
- 100 g cukru
- 175 ml mlieka
- 150 g hrozienok
- 100 g nasekaných mandlí
- 50 g kandizované citrónovej kôry
- 50 g kandizované pomarančovej kôry
- 42 g droždia
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička kardamómu
- 70 ml rumu
Na potretie
- 50 g masla
- 50 g cukru múčka
Postup:
- Hrozienka, mandle a kandovanú kôru dajte na niekoľko hodín namočiť do rumu.
- Najskôr si pripravte z droždia, mlieka a múky kvások, ktorý dajte na teplé miesto vykysnúť.
- Medzitým si v mise zmiešajte múku, cukor, maslo, vajcia a korenie.
- Keď kvások vzíde, pridajte ho kto misy.
- Vypracujte v cesto.
- Do cesta nakoniec vmiešajte zmes mandlí, hrozienok a kandizované kôry.
- Cesto znova spracujte.
- Následne prekryte misu čistou utierkou a nechajte cesto na teplom mieste približne hodinu odležať.
- Po uplynutí tejto doby z cesta vytvorte štôlňu a dajte ju na plech s papierom na pečenie.
- Opäť nechajte ešte 30 minút kysnúť.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 180 °C.
- Štolu pečte približne po dobu 70-75 minút.
- Ihneď po upečení povrch štôlne pretrite rozpusteným maslom a posypte práškovým cukrom.