Pravá drážďanská štôlňa

Pravá drážďanská štôlňa

Pri príprave pravej drážďanskej verzie je dôležité dodržať uvedený pomer ingrediencií.

Ingrediencie

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 g hrozienok
  • 220 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 125 ml mlieka
  • 100 g pomarančovej a citrónovej kandizovanej kôry
  • 100 g mandlí
  • 6 PL rumu
  • 42 g čerstvého droždia
  • štipka soli

Na potretie

  • 5 PL masla
  • 5 PL práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru

Postup

  1. Do vlažného mlieka s trochou cukru rozdrobte droždie a nechajte vzísť kvások.
  2. V mise zmiešajte múku, cukor, zmäknuté maslo, soľ, mandle, hrozienka a kandizované ovocie, ktoré ste predtým namočili v rume.
  3. Pridajte vzídený kvások a cesto zarobte.
  4. Vypracované cesto dajte na hodinu kysnúť na teplé miesto.
  5. Potom vzniknuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, znovu prepracujte a opäť nechajte hodinu odpočívať v teple.
  6. Následne z cesta vytvarujte tvar štôlne.
  7. Predhrejte si rúru na 180°C.
  8. Vianočnú štôlňu dajte na plech s papierom na pečenie a nechajte ešte chvíľu odpočívať.
  9. Pečte približne 50-60 minút.
  10. Ešte teplú štôlňu potrite rozpusteným maslom a posypte práškovým cukrom.
Pravý drážďanský variant vianočného múčnika.
zdroj: dresdnerstolle.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.