Pri príprave pravej drážďanskej verzie je dôležité dodržať uvedený pomer ingrediencií.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 200 g hrozienok
- 220 g masla
- 120 g práškového cukru
- 125 ml mlieka
- 100 g pomarančovej a citrónovej kandizovanej kôry
- 100 g mandlí
- 6 PL rumu
- 42 g čerstvého droždia
- štipka soli
Na potretie
- 5 PL masla
- 5 PL práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
Postup
- Do vlažného mlieka s trochou cukru rozdrobte droždie a nechajte vzísť kvások.
- V mise zmiešajte múku, cukor, zmäknuté maslo, soľ, mandle, hrozienka a kandizované ovocie, ktoré ste predtým namočili v rume.
- Pridajte vzídený kvások a cesto zarobte.
- Vypracované cesto dajte na hodinu kysnúť na teplé miesto.
- Potom vzniknuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, znovu prepracujte a opäť nechajte hodinu odpočívať v teple.
- Následne z cesta vytvarujte tvar štôlne.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Vianočnú štôlňu dajte na plech s papierom na pečenie a nechajte ešte chvíľu odpočívať.
- Pečte približne 50-60 minút.
- Ešte teplú štôlňu potrite rozpusteným maslom a posypte práškovým cukrom.