Tradičná piškótová bábovka s kakaom

Tradičná piškótová bábovka s kakaom

Táto vláčna, piškótová bábovka je jednoduchá na prípravu a je vynikajúca sama o sebe, ale môžete ju podávať zaprášenú práškovým cukrom, s ovocím alebo šľahačkou.

Ingrediencie

  • 5 vajec izbovej teploty (oddeľte žĺtky od bielkov)
  • 2 šálky práškového cukru
  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 lyžice kakaového prášku, preosiate
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky teplej vody alebo mlieka
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky mandľového extraktu (voliteľne)
  • 1/2 lyžičky citrónového extraktu (voliteľne)
  • trocha vínneho kameňa alebo použite 1/2 lyžičky citrónovej šťavy alebo octu (pomáha stabilizovať vaječný bielok)
  • 2 lyžice zmäknutého masla a 2 – 3 lyžice múky do formy

Postup

  1. Vymastite formu na bábovku 2 lyžicami masla a vysypte 2 až 3 lyžicami múky.
  2. Takto pripravenú formu odložte bokom.
  3. Predhrejte rúru na 176 –180 °C.
  4. Preosejte spoločne múku (2 šálky), prášok do pečiva (2 lyžičky) a soľ (1/4 lyžičky).
  5. Oddeľte žĺtky od bielkov (5 vajec s izbovou teplotou).
  6. Nalejte bielky do čistej misky.
  7. Ručným šľahačom vyšľahajte bielky na strednej rýchlosti do peny.
  8. Potom postupne pridávajte polovicu práškového cukru (1 šálka).
  9. Šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé a lesklé vrcholky.
  10. Pripravte si ďalšiu veľkú misku.
  11. Nalejte do nej všetky žĺtky, pridajte zvyšný práškový cukor (1 šálka) a vyšľahajte.
  12. Akonáhle bude zmes hotová, bude mať bledú farbu a zdvojnásobí svoj objem, čo zaberie cca 5 – 8 minút.
  13. Potom pomaly za stáleho šľahania prilievajte olej a potom zašľahajte aj vlažné mlieko alebo vodu.
  14. Niekoľkokrát zoškrabnite okraje a dno misky, aby ste sa uistili, že je všetko dobre spojené.
  15. Šľahajte po dobu 5 minút.
  16. Nakoniec pridajte vanilkový extrakt, voliteľne aj mandľový a citrónový extrakt.
  17. Uistite sa, že je konzistencia zmesi v poriadku.
  18. Zistíte to tak, že cesto naberiete lyžicou alebo špachtľou, pustíte ho späť do misky a ono pomaly vytvorí akúsi stuhu.
  19. Malo by chvíľu držať svoj tvar, potom pomaly miznúť a miešať so zmesou.
  20. Pomocou sitka s jemnými okami preosejte asi 1/3 múčnej zmesi do zmesi vaječného žĺtka, potom pridajte asi 1/3 zmesi z bielkov a veľmi opatrne premiešajte.
  21. Potom rovnako pokračujte so zvyšnou múčnou zmesou aj zmesou z bielkov.
  22. Odoberte asi 2 – 3 šálky vzniknutého cesta a nalejte ho do prázdnej misky.
  23. K cestu preosejte 3 lyžice kakaového prášku a premiešajte.
  24. Nalejte asi ½ zvyšného cesta do pripravenej formy, nalejte naň cesto s kakaom a nakoniec zalejte ešte zvyšné cesta bez kakaa.
  25. Hornú časť vyhlaďte zadnou časťou lyžice a dajte piecť.
  26. Pečte bábovku po dobu 30 – 35 minút.
  27. Počas pečenia neotvárajte rúru, inak by vám bábovka mohla spadnúť.
  28. Po 30 minútach bábovku skontrolujte a vyskúšajte, či už nie je hotová tak, že do stredu vložíte špajľu.
  29. Keď špajľa vyjde čistá, je bábovka hotová.
  30. Ak nie, pečte ďalších 5 minút a znova skontrolujte.
  31. Hotovú bábovku nechajte 15 minút chladiť vo forme.
  32. Potom ju prevráťte na chladiaci rošt a nechajte ju úplne vychladnúť.
  33. Servírujte posypané práškovým cukrom ku káve či čaju.
  34. Môžete tiež podávať s ovocím a ľahko sladenou šľahačkou.
  35. Dobrú chuť!
Bábovka s kakaom servírovaná na tanieri a posypaná práškovým cukrom.
www.hanielas.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.