Táto vláčna, piškótová bábovka je jednoduchá na prípravu a je vynikajúca sama o sebe, ale môžete ju podávať zaprášenú práškovým cukrom, s ovocím alebo šľahačkou.
Ingrediencie
- 5 vajec izbovej teploty (oddeľte žĺtky od bielkov)
- 2 šálky práškového cukru
- 2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžice kakaového prášku, preosiate
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 šálky oleja
- 1/2 šálky teplej vody alebo mlieka
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky mandľového extraktu (voliteľne)
- 1/2 lyžičky citrónového extraktu (voliteľne)
- trocha vínneho kameňa alebo použite 1/2 lyžičky citrónovej šťavy alebo octu (pomáha stabilizovať vaječný bielok)
- 2 lyžice zmäknutého masla a 2 – 3 lyžice múky do formy
Postup
- Vymastite formu na bábovku 2 lyžicami masla a vysypte 2 až 3 lyžicami múky.
- Takto pripravenú formu odložte bokom.
- Predhrejte rúru na 176 –180 °C.
- Preosejte spoločne múku (2 šálky), prášok do pečiva (2 lyžičky) a soľ (1/4 lyžičky).
- Oddeľte žĺtky od bielkov (5 vajec s izbovou teplotou).
- Nalejte bielky do čistej misky.
- Ručným šľahačom vyšľahajte bielky na strednej rýchlosti do peny.
- Potom postupne pridávajte polovicu práškového cukru (1 šálka).
- Šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé a lesklé vrcholky.
- Pripravte si ďalšiu veľkú misku.
- Nalejte do nej všetky žĺtky, pridajte zvyšný práškový cukor (1 šálka) a vyšľahajte.
- Akonáhle bude zmes hotová, bude mať bledú farbu a zdvojnásobí svoj objem, čo zaberie cca 5 – 8 minút.
- Potom pomaly za stáleho šľahania prilievajte olej a potom zašľahajte aj vlažné mlieko alebo vodu.
- Niekoľkokrát zoškrabnite okraje a dno misky, aby ste sa uistili, že je všetko dobre spojené.
- Šľahajte po dobu 5 minút.
- Nakoniec pridajte vanilkový extrakt, voliteľne aj mandľový a citrónový extrakt.
- Uistite sa, že je konzistencia zmesi v poriadku.
- Zistíte to tak, že cesto naberiete lyžicou alebo špachtľou, pustíte ho späť do misky a ono pomaly vytvorí akúsi stuhu.
- Malo by chvíľu držať svoj tvar, potom pomaly miznúť a miešať so zmesou.
- Pomocou sitka s jemnými okami preosejte asi 1/3 múčnej zmesi do zmesi vaječného žĺtka, potom pridajte asi 1/3 zmesi z bielkov a veľmi opatrne premiešajte.
- Potom rovnako pokračujte so zvyšnou múčnou zmesou aj zmesou z bielkov.
- Odoberte asi 2 – 3 šálky vzniknutého cesta a nalejte ho do prázdnej misky.
- K cestu preosejte 3 lyžice kakaového prášku a premiešajte.
- Nalejte asi ½ zvyšného cesta do pripravenej formy, nalejte naň cesto s kakaom a nakoniec zalejte ešte zvyšné cesta bez kakaa.
- Hornú časť vyhlaďte zadnou časťou lyžice a dajte piecť.
- Pečte bábovku po dobu 30 – 35 minút.
- Počas pečenia neotvárajte rúru, inak by vám bábovka mohla spadnúť.
- Po 30 minútach bábovku skontrolujte a vyskúšajte, či už nie je hotová tak, že do stredu vložíte špajľu.
- Keď špajľa vyjde čistá, je bábovka hotová.
- Ak nie, pečte ďalších 5 minút a znova skontrolujte.
- Hotovú bábovku nechajte 15 minút chladiť vo forme.
- Potom ju prevráťte na chladiaci rošt a nechajte ju úplne vychladnúť.
- Servírujte posypané práškovým cukrom ku káve či čaju.
- Môžete tiež podávať s ovocím a ľahko sladenou šľahačkou.
- Dobrú chuť!