Ak si chcete pripraviť báječný múčnik, ktorý je až smiešne jednoduchý, vyskúšajte túto tortu z červenej repy. Nabitý zdravou zeleninou, luxusne vyzerajúcou a zároveň chuťovo vynikajúcou bude klinec každého večierka.
Ingrediencie
Na tortu:
- 75 g polovíc vlašských orechov, nakrájaných nahrubo
- 200 g hladkej múky
- 150 g krupicového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 250 g napoly uvarenej červenej repy, olúpanej a nahrubo nastrúhanej
- jemne nastrúhaná kôra z 1 veľké pomaranče
- 100 g zázvoru, jemne nasekaného
- 2 veľké vajcia
- 60 g kyslej smotany
- 125 ml slnečnicového oleja
- 1 veľká tableta vitamínu C
Na polevu:
- 150 g krémového syra izbovej teploty
- 60 g práškového cukru, preosiateho
- 70 ml smotany De Luxe
- 20 ml čerstvej zázvorovej šťavy
Na ozdobu:
- jemne nastrúhaná kôra z 1 pomaranča alebo pár hrstí lyofilizovaných malín
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vymažte a vyložte papierom na pečenie 20 cm guľatou tortovou formou.
- Nasekané vlašské orechy vložte do ťažkej panvice na sporák a na miernom ohni niekoľko minút opražte.
- Odložte bokom.
- Múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ dajte do veľkej misy a metličkou miešajte, aby sa všetko spojilo.
- Pridajte červenú repu, pomarančovú kôru, vlašské orechy a zázvor, ale ešte nemiešajte.
- Do samostatnej malej misky dajte vajcia a kyslú smotanu a prešľahajte.
- Pridajte olej, drvené vitamíny a znova prešľahajte.
- Tekutinu zalejte zmesou červenej repy a múky a pomocou veľkej špachtle dôkladne premiešajte.
- Zmes cesta nalejte do tortovej formy – mala by sa viac-menej sama vyrovnať – a pečte uprostred rúry 50 – 55 minút.
- Vyskúšajte, či je torta hotová tým, že do nej vložíte špajľu, ktorá má vyjsť čistá.
- Pred vybratím z formy tortu vyberte z rúry a položte na mriežku na 30 minút.
- Zatiaľ čo torta chladne, môžete na ňu položiť papier na pečenie, ktorý udrží tortu vlhkú.
- Pripravte si polevu.
- Vložte krémový syr do misy elektrického mixéra s lopatkovým nástavcom a šľahajte zhruba 10 sekúnd, aby bol hladký.
- Pridajte preosiaty práškový cukor a šľahajte, kým nebude dobre zapracovaný.
- Pridajte smotanu a šľahajte asi 1 minútu – šľahanie v smotane zaistí, že poleva zhustne a bude hladká.
- Pridajte zázvorovú šťavu (alebo zázvorový sirup) a šľahajte len niekoľko sekúnd, kým sa všetko nespojí.
- Špachtľou rozotrite polevu na vrch torty.
- Vršok môžete ozdobiť trochou pomarančovej kôry alebo lyofilizovanými malinami a podávajte.
Inšpirujte sa našimi 12 receptami na červenú repu , po ktorých sa budete olizovať! Máme slané aj sladké varianty.