Sladká pečená repa a extra panenský olivový olej dodávajú tejto delikátnej bábovke perfektnú zemitosť a chuť. Vďaka svojim ľahko sladkým tónom je tento múčnik skvelý ako raňajky, ale aj desiata alebo dezert.
Ingrediencie
- 570 g surovej repy, orezané, olúpané a nakrájané na kúsky
- 360 ml extra panenského olivového oleja plus 2 polievkové lyžice a viac na vymazanie
- 1 a ½ čajovej lyžičky soli
- 450 g hladkej múky a viac
- 240 ml plnotučného mlieka
- 1 polievková lyžica citrónovej kôry plus 120 ml čerstvej citrónovej šťavy (z 3 alebo 4 citrónov)
- 5 vajec, rozšľahaných
- 300 g kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- práškový cukor na poprášenie
Postup
- Rozohrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Plech vyložte papierom na pečenie. ¨
- Premiešajte repu s 2 lyžicami oleja a 1/2 lyžičky soli a dajte na plech.
- Pečte do zmäknutia, cca 30 až 40 minút, av polovici premiešajte.
- Repu nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Po vychladnutí preložte repu do kuchynského robota a pulzujte, kým z nej nebude pyré.
- Dajte pyré do strednej misky.
- Znížte teplotu rúry na 160 stupňov.
- Vnútro 25 cm formy na bábovku vymažte olejom, vysypte múkou, potom formu otočte nad drezom a jemným poklepaním odstráňte prebytočnú múku.
- Dajte bokom.
- V inej strednej mise zmiešajte mlieko, citrónovú kôru a šťavu a nechajte 1 až 2 minúty odležať, kým sa nezrazí.
- Pridajte vajcia a zašľahajte, potom zašľahajte zvyšné 1 a 1/2 šálky oleja a dajte bokom.
- 3 a 1/2 šálky múky preosejte s kryštálovým cukrom, práškom do pečiva, sódou a zvyšnou 1 lyžičkou soli do veľkej misy a prešľahajte.
- Uprostred vytvorte jamku a nalejte do nej mokré prísady, pokračujte v šľahaní, počnúc stredom a pohybom smerom von, kým sa všetko nespojí.
- Preložte 2 šálky cesta do misy s vychladnutým repovým pyré a jemne ho vmiešajte, kým sa nespoja.
- Nalejte asi polovicu obyčajného cesta do pripravenej formy.
- Ďalej nalejte polovicu repového cesta a potom polovicu zostávajúceho cesta. Navrch dajte ďalšiu vrstvu zvyšného cesta s repou, potom finálnu vrstvu zvyšného cesta bez repy.
- Pečte, kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté, 50 až 60 minút.
- Vyberte bábovku z rúry, uvoľnite ju z okrajov formy pomocou noža na maslo a nechajte 5 minút vychladnúť.
- Opatrne bábovku otočte na servírovaciu tácku, aby úplne vychladla.
- Pred podávaním posypte práškovým cukrom.