Chrumkavé a dokonale voňavé, presne také budú po dopečení tieto luxusné sušienky, ktoré prevoňajú celú vašu domácnosť. Oriešky v kombinácii s čokoládou dodajú ten správny šmrnc. Ak chcete skúsiť aj niečo zdravšie, prejdite si recepty na sušienky z ovsených vločiek .
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1/2 hrnčeka cukru múčka
- 2 vaječné žĺtky z vajca veľkosti L
- 100 g mliečnej čokolády
- 120 g solených pistácií
- 1 vaječný bielok
- Štipka hrubej morskej soli
- 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 175 g čokolády na varenie
- 1 lyžica stuženého tuku na pečenie
- 100 – 125 g nasekaných pistácií
Postup:
- Začneme tým, že si rozpustíme a necháme vychladnúť mliečnu čokoládu, zatiaľ čo čokoládu na varenie nasekáme nadrobno.
- Solené pistácie nasypeme do nádoby mixéra a dôkladne rozmixujeme na pastu.
- V malom hrnci privedieme do varu 1/4 hrnčeka cukru a 1/4 hrnčeka vody. Na strednom ohni varíme za stáleho miešania, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom odložíme nabok.
- Pripravíme si hrniec s horúcou vodou na vodný kúpeľ a žĺtky dáme do misky. Položíme na hrniec a pomocou mixéra na strednú rýchlosť šľaháme asi 2 minúty.
- Prilejeme cukrový sirup a odstavíme z vodného kúpeľa. Zapneme mixér na najvyššiu rýchlosť a šľaháme tak dlho, až je zmes pekne napenená a chladná. Trvá to asi 3 – 4 minúty.
- Zmes prelejeme k rozpustenej čokoláde a premiešame. Dáme na 45 minút vychladiť do chladničky.
- Do nádoby kuchynského robota dáme pistáciovú pastu a zvyšný cukor. Na strednú rýchlosť miešame tak dlho, aby bola hladká. Vmiešame vaječný bielok, vanilku a štipku soli.
- Predhrejeme rúru na 170 stupňov a nachystáme si plech vyložený papierom na pečenie.
- Hotové cesto preložíme do cukrárskeho vrecka s jednoduchým okrúhlym hrotom a na plech nastriekame kolieska s priemerom cca 5 cm, pričom medzi jednotlivými kúskami necháme aspoň 2 cm medzeru.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 10 minút, aby malo pečivo zlatisté okraje. Prenesieme na kuchynskú mriežku pokrytú papierom na pečenie a necháme úplne vychladnúť.
- Potom sušienky otočíme spodnou stranou nahor a na polovicu z nich dáme 1 a 1/2 lyžičky čokoládovej náplne, ktorú sme si predtým odložili do chladničky. Zakryjeme druhým kolieskom a dáme na 1 hodinu vychladiť.
- Medzitým si rozpustíme čokoládu na varenie vo vodnom kúpeli. Potom odstavíme, pridáme stužený tuk a miešame, kým sa čokoláda s tukom nespojí. Miešame tak dlho, až bude zmes chladná.
- Vyberieme sušienky z chladničky a jednu po druhej namočíme do čokoládovej polevy pomocou vidličky, na ktorú vždy sušienku položíme, ponoríme a necháme nad miskou odkvapkať. Potom položíme na kuchynskú mriežku, pod ktorou dáme plech. Potom už len stačí všetky sušienky posypať nasekanými pistáciami.
Tip: Ak chcete toto pistáciové pečivo trochu spestriť, polejte ho čokoládovou polevou a posypte morskou soľou. Je to tiež vynikajúce, aj keď skvele chutí aj len tak obyčajne.