O tom, že talianske sladkosti majú niečo do seba, určite niet pochýb, čo platí aj u týchto luxusných sušienok. Sú veľmi chutné, krásne mäkké a nádherne vonia.
Ingrediencie:
- 160 g hladkej múky
- 100 g krupicového cukru
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g jemne nasekaných pistácií
- Štipka soli
- 125 g čerstvého nesoleného masla
- 1 vajce veľkosti L
Na ozdobu:
- 2 lyžice nasekaných pistácií
Postup:
- Preosejeme múku a nasypeme do nádoby kuchynského robota.
- Prisypeme cukor, kypriaci prášok do pečiva a premiešame.
- Prihodíme pistácie, soľ, zmäknuté maslo aj vajcia a miešame do hladkého cesta.
- Hotové cesto preložíme na pracovnú plochu, ktorú si ešte predtým poprášime múkou.
- Rukou ešte znova spracujeme a vytvarujeme do guličky. Tú zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky. Necháme 1 hodinu vychladiť.
- Po uplynutí tejto doby vyberieme cesto z chladničky a predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
- Cesto vyvaľkáme do valčeka, z ktorého nakrájame 21 rovnakých kústkov cesta.
- Vytvarujeme do gule veľkosti golfovej loptičky a položíme na plech vyložený papierom na pečenie s rozostupmi cca 3 cm od seba.
- Jemne pritlačíme, ale len o kúsok a všetky sušienky posypeme nasekanými pistáciami.
- Sušienky necháme asi 15 minút odpočívať na plechu a potom vložíme do predhriatej rúry, kde pečieme 10 – 12 minút.
- Akonáhle sú na okrajoch zlatisté a dno je svetlo hnedé, sú hotové.
- Po vybratí z rúry ich aj s plechom odložíme bokom na 15 minút, až potom ich naukladáme na kuchynskú mriežku, kde budú môcť vychladnúť.
- Kto chce, môže ich ešte počkať rozpustenou čokoládou, ale nie je to nutné.