Tradičné veľkonočné judáše

Tradičné veľkonočné judáše

Táto pochúťka je obľúbeným kysnutým pečivom v Českej republike, avšak svoje miesto si našla aj v zahraničí. Ostatne chutí skvele, príprava je jednoduchá a oslní každého, kto ju ochutná. Pre skutočných maškrtníkov stoja za pozornosť aj recepty na veľkonočné perníčky .

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • Štipka soli
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • Strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 3 žĺtky
  • 100 g cukru kryštál
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 120 g masla

Na potretie:

  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 lyžica mlieka

Na ozdobenie:

  • 2 lyžice medu
  • 50 g rozpusteného masla
  • Trochu rumu

Postup:

  • V malom hrnci rozpustíme maslo a zatiaľ odložíme nabok.
  • Do nádoby kuchynského robota dáme múku, cukor, citrónovú kôru, suché droždie a premiešame šľahacou metlou.
  • Potom vymeníme za hnetací hák na cesto a prilejeme vlažné mlieko aj vaječné žĺtky. Spustíme miesenie asi na 1 minútu.
  • Prilejeme rozpustené maslo a miesime zhruba 5 – 10 minút, aby bolo cesto dokonale elastické a oddeľovalo sa od stien nádoby.
  • Cesto z nádoby vyberieme a vložíme do sklenenej misky, ktorú vymažeme olejom. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste 1 a 1/2 hodiny kysnúť.
  • Z cesta potom odkrajujeme malé kúsky, asi tak 50 g, ktoré vyvaľkáme do valčekov s dĺžkou 20 – 25 cm a hrúbkou asi 1 cm.
  • Vytvarujeme ich, ako sa nám páči, napríklad do uzlov, slimákov a podobne.
  • Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme znova 30 minút kysnúť.
  • Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov. Zmiešame žĺtok s lyžicou mlieka a potrieme každý kúsok cesta.
  • Vložíme do rúry a pečieme do zlatohneda asi 20 minút.
  • Nakoniec zmiešame rozpustené maslo, med aj rum a môžeme servírovať s rumovým prelivom.

Tip: Kto má rád, môže judáša rozrezať na polovice, namazať obľúbenou marmeládou či lekvárom a ozdobiť šľahačkou.

Veľkonočné kysnuté buchty v tradičnom kabátiku.
Zdroj: https://savorylens.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.