Táto pochúťka je obľúbeným kysnutým pečivom v Českej republike, avšak svoje miesto si našla aj v zahraničí. Ostatne chutí skvele, príprava je jednoduchá a oslní každého, kto ju ochutná. Pre skutočných maškrtníkov stoja za pozornosť aj recepty na veľkonočné perníčky .
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- Štipka soli
- 1 vrecko sušeného droždia
- Strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 3 žĺtky
- 100 g cukru kryštál
- 250 ml vlažného mlieka
- 120 g masla
Na potretie:
- 1 vaječný žĺtok
- 1 lyžica mlieka
Na ozdobenie:
- 2 lyžice medu
- 50 g rozpusteného masla
- Trochu rumu
Postup:
- V malom hrnci rozpustíme maslo a zatiaľ odložíme nabok.
- Do nádoby kuchynského robota dáme múku, cukor, citrónovú kôru, suché droždie a premiešame šľahacou metlou.
- Potom vymeníme za hnetací hák na cesto a prilejeme vlažné mlieko aj vaječné žĺtky. Spustíme miesenie asi na 1 minútu.
- Prilejeme rozpustené maslo a miesime zhruba 5 – 10 minút, aby bolo cesto dokonale elastické a oddeľovalo sa od stien nádoby.
- Cesto z nádoby vyberieme a vložíme do sklenenej misky, ktorú vymažeme olejom. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste 1 a 1/2 hodiny kysnúť.
- Z cesta potom odkrajujeme malé kúsky, asi tak 50 g, ktoré vyvaľkáme do valčekov s dĺžkou 20 – 25 cm a hrúbkou asi 1 cm.
- Vytvarujeme ich, ako sa nám páči, napríklad do uzlov, slimákov a podobne.
- Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme znova 30 minút kysnúť.
- Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov. Zmiešame žĺtok s lyžicou mlieka a potrieme každý kúsok cesta.
- Vložíme do rúry a pečieme do zlatohneda asi 20 minút.
- Nakoniec zmiešame rozpustené maslo, med aj rum a môžeme servírovať s rumovým prelivom.
Tip: Kto má rád, môže judáša rozrezať na polovice, namazať obľúbenou marmeládou či lekvárom a ozdobiť šľahačkou.