Medové veľkonočné judáše

Medové veľkonočné judáše

Obľúbené kvasnicové buchty nesmú chýbať na slávnostnej tabuli v žiadnej domácnosti. Majú svoju špecifickú chuť i štruktúru a môžete si ich ozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej hladkej múky
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 25 g čerstvého droždia
  • 80 g cukru kryštál
  • 70 g zmäknutého masla
  • 2 vaječné žĺtky
  • Štipka soli

Na potretie:

  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 lyžica masla
  • 1 vajce

Postup:

  • Do misy rozdrvíme čerstvé droždie, pridáme trochu cukru, 1 lyžicu múky, 100 ml vlažnej smotany a necháme po dobu 15 minút kysnúť.
  • Vezmeme inú misu, dáme do nej múku, soľ, žĺtky, zvyšnú smotanu, maslo, cukor aj kvások a vypracujeme hladké cesto.
  • Miesime ho asi 15 minút, kým sa neprestane lepiť na steny misy. Potom z neho vytvoríme guľu, podsypeme múkou, vložíme späť do misy a zakryjeme kuchynskou utierkou. Necháme zhruba 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
  • Potom cesto vyklopíme na pracovnú plochu, znova prehniteme a rozdelíme na 24 rovnakých kúskov.
  • Vyvaľkáme do tenkých dlhých valčekov, z ktorých tvarujeme rôzne tvary podľa nálady a fantázie.
  • Naukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme ich vajcom zmiešaným s trochou vody.
  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov a vložíme plech s judášmi.
  • Pečieme zhruba 15 minút a potom vyberieme z rúry a necháme chvíľku oddýchnuť.
  • Med dáme do hrnca, na miernom ohni zahrejeme, pridáme maslo a necháme rozpustiť. Za stáleho miešania sa med s maslom spojí a vzniknutou zmesou potrieme upečené kysnuté buchty.
Luxusné pečivo na veľkonočné sviatky s chuťou medu.
Zdroj: https://czechypopolsku.pl/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.