Obľúbené kvasnicové buchty nesmú chýbať na slávnostnej tabuli v žiadnej domácnosti. Majú svoju špecifickú chuť i štruktúru a môžete si ich ozdobiť podľa vlastnej fantázie.
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej hladkej múky
- 300 ml smotany na šľahanie
- 25 g čerstvého droždia
- 80 g cukru kryštál
- 70 g zmäknutého masla
- 2 vaječné žĺtky
- Štipka soli
Na potretie:
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 lyžica masla
- 1 vajce
Postup:
- Do misy rozdrvíme čerstvé droždie, pridáme trochu cukru, 1 lyžicu múky, 100 ml vlažnej smotany a necháme po dobu 15 minút kysnúť.
- Vezmeme inú misu, dáme do nej múku, soľ, žĺtky, zvyšnú smotanu, maslo, cukor aj kvások a vypracujeme hladké cesto.
- Miesime ho asi 15 minút, kým sa neprestane lepiť na steny misy. Potom z neho vytvoríme guľu, podsypeme múkou, vložíme späť do misy a zakryjeme kuchynskou utierkou. Necháme zhruba 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Potom cesto vyklopíme na pracovnú plochu, znova prehniteme a rozdelíme na 24 rovnakých kúskov.
- Vyvaľkáme do tenkých dlhých valčekov, z ktorých tvarujeme rôzne tvary podľa nálady a fantázie.
- Naukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme ich vajcom zmiešaným s trochou vody.
- Predhrejeme si rúru na 190 stupňov a vložíme plech s judášmi.
- Pečieme zhruba 15 minút a potom vyberieme z rúry a necháme chvíľku oddýchnuť.
- Med dáme do hrnca, na miernom ohni zahrejeme, pridáme maslo a necháme rozpustiť. Za stáleho miešania sa med s maslom spojí a vzniknutou zmesou potrieme upečené kysnuté buchty.