Veľkonočné judáše sú veľkou pochúťkou, ktorú si môžeme s chuťou zahryznúť na raňajky s bielou kávou či obľúbeným kakaom.
Obvykle sú podávané s medom na Zelený štvrtok. Dá sa na ne však namazať aj čerstvé maslo, ale aj obľúbený džem či slivkový lekvár. Skrátka kto čo má rád.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 30 g droždia
- 60 g cukru kryštál
- 250 ml teplého mlieka
- 60 g zmäknutého masla
- 4 vaječné žĺtky
- Štipka soli
- Tekutý med podľa chuti
Postup:
- V malej miske rozdrobíme kvasnice, prilejeme polovicu teplého mlieka, pridáme 1 lyžičku cukru a 1 lyžičku múky. Ľahko premiešame a necháme 10 až 15 minút vzísť.
- Do inej misky dáme zmäknuté maslo s cukrom a zľahka premiešame. Pridáme 2 žĺtky, osolíme a niekoľkokrát premiešame.
- Po častiach vmiešame vzídený kvások a zvyšné teplé mlieko. Nakoniec prisypávame pomaly múku a vždy spracujeme.
- Cesto miesime tak, aby bolo krásne vláčne, mäkké, ale nesmie byť veľmi lepkavé. Povrch posypeme múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto 2 hodiny kysnúť.
- Potom cesto znovu prehniteme, nakrájame na kúsky a každý rozvaľkáme do tenkých prúžkov s dĺžkou cca 20 cm a šírkou asi 1 cm.
- Vytvarujeme do špirály, lana, uzla alebo do tvaru písmena S a naukladáme na plech.
- Necháme ešte 15 minút kysnúť a potom si predhrejeme rúru na 190 – 200 stupňov.
- Zvyšné 2 žĺtky našľaháme a potrieme všetky buchty. Pečieme zhruba 30 minút dozlatista.
- Pred servírovaním rozohrejeme med s trochou vody a judáša na tanieri potrieme medovou glazúrou.