Sladké pečivo na Veľkú noc

Sladké pečivo na Veľkú noc

Veľkonočné judáše sú veľkou pochúťkou, ktorú si môžeme s chuťou zahryznúť na raňajky s bielou kávou či obľúbeným kakaom.

Obvykle sú podávané s medom na Zelený štvrtok. Dá sa na ne však namazať aj čerstvé maslo, ale aj obľúbený džem či slivkový lekvár. Skrátka kto čo má rád.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 30 g droždia
  • 60 g cukru kryštál
  • 250 ml teplého mlieka
  • 60 g zmäknutého masla
  • 4 vaječné žĺtky
  • Štipka soli
  • Tekutý med podľa chuti

Postup:

  • V malej miske rozdrobíme kvasnice, prilejeme polovicu teplého mlieka, pridáme 1 lyžičku cukru a 1 lyžičku múky. Ľahko premiešame a necháme 10 až 15 minút vzísť.
  • Do inej misky dáme zmäknuté maslo s cukrom a zľahka premiešame. Pridáme 2 žĺtky, osolíme a niekoľkokrát premiešame.
  • Po častiach vmiešame vzídený kvások a zvyšné teplé mlieko. Nakoniec prisypávame pomaly múku a vždy spracujeme.
  • Cesto miesime tak, aby bolo krásne vláčne, mäkké, ale nesmie byť veľmi lepkavé. Povrch posypeme múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto 2 hodiny kysnúť.
  • Potom cesto znovu prehniteme, nakrájame na kúsky a každý rozvaľkáme do tenkých prúžkov s dĺžkou cca 20 cm a šírkou asi 1 cm.
  • Vytvarujeme do špirály, lana, uzla alebo do tvaru písmena S a naukladáme na plech.
  • Necháme ešte 15 minút kysnúť a potom si predhrejeme rúru na 190 – 200 stupňov.
  • Zvyšné 2 žĺtky našľaháme a potrieme všetky buchty. Pečieme zhruba 30 minút dozlatista.
  • Pred servírovaním rozohrejeme med s trochou vody a judáša na tanieri potrieme medovou glazúrou.
Recept na veľkonočné judáša.
Zdroj: http://gourmetpedia.net/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.