Veľká noc je rovnako ako iné sviatky spojené s bohatou tabuľou. Hojnosť jedla je obohatená aj o sladkosti, pričom nesmie jednoznačne chýbať veľkonočný judáš. Má vynikajúcu chuť a je krásne vláčny.
Ingrediencie:
- 4 hrnčeky polohrubej múky
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1/4 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
- 2 vajcia
- 2/3 hrnčeka mlieka
- 1 hrnček jemne nasekaných vlašských orechov
- 1 lyžica vanilkového cukru
- Strúhaná kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
- Štipka soli
Na glazúru:
- 1/8 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
- 2 lyžice medu
- 5 lyžíc rumu
Na ozdobu:
- Múčkový cukor
- Med
Postup:
- Múku preosejeme do misy a uprostred utvoríme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru, prelejeme vlažným mliekom a necháme cca 10 – 15 minút vzísť kvások.
- Potom pridáme maslo, ktoré nastrúhame, vajcia, orechy, citrónovú kôru a štipku soli.
- Vypracujeme hladké vláčne cesto, z ktorého vytvoríme guľôčku a tú v miske zľahka poprášime múkou.
- Zakryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme pri izbovej teplote 30 – 40 minút odpočívať.
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Cesto vyklopíme, niekoľkokrát prehniteme a rozdelíme na 16 rovnakých kúskov.
- Každý kúsok cesta vyvaľkáme na dĺžku cca 20 – 25 cm hrúbke 2 – 2,5 cm a zamotáme ako uzol.
- Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme 15 minút odpočívať.
- Potom vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 15 – 20 minút dozlatista.
- Medzitým v malom hrnci rozpustíme maslo, pridáme med a rum.
- Na miernom ohni privedieme do varu a potom hneď zložíme zo sporáka, nech sa nám to nespáli.
- Akonáhle sú buchty upečené, tak ich ešte horúce potrieme pripravenou glazúrou a poprášime hrubou vrstvou práškového cukru.
- Pred servírovaním pokvapkáme medom.