V Českej republike je tradíciou servírovať na veľkonočné sviatky judáša, ktoré patria k populárnym a veľmi chutným kysnutým buchtám.
Ingrediencie:
- 2 a 3/4 hrnčeka polohrubej múky
- 2 a 1/2 hrnčeka mlieka
- 3 žĺtky
- 7 lyžíc rozpusteného masla
- 1/3 hrnčeka medu
- 1 lyžička cukru kryštál
- 3 lyžičky sušeného droždia
- 1/8 lyžičky morskej soli
- 3 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citróna
- 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
Postup:
- Mlieko zahrejeme, aby bolo vlažné, odstavíme, 1/2 hrnčeka odoberieme do misky a zvyšok odložíme. K odobranému mlieku pridáme sušené droždie, 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu múky a zamiešame. Necháme vzísť.
- V inom hrnci rozohrejeme maslo s medom a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Ostavíme a necháme trochu vychladnúť.
- Pridáme smotanu aj žĺtky a miešame po dobu 5 minút. Potom ešte pridáme citrónovú kôru a štipku soli, prilejeme kvások, zamiešame a prilejeme do vlažného mlieka. Dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Prisypeme múku a vareškou zamiešame. Prenesieme na pracovnú plochu a miesime tak dlho, až sa vytvorí mäkké, hladké a pekne vláčne cesto, ktoré sa nebude lepiť na ruky.
- Hotové cesto dáme do misy, ktorú vysypeme múkou a zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 a 1/2 hodiny. Po uplynutí tejto doby prehniteme a necháme ďalších 20 minút kysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na plochu, rozdelíme na rovnako veľké kúsky, vyvaľkáme na tenké prúžky a vytvarujeme ako povraz, do písmenka S alebo ako špirálu.
- Naukladáme na plech vymastený maslom a necháme medzi nimi dostatočné rozostupy. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút odpočívať.
- Potom zohrejeme rúru na 200 stupňov a judáša potrieme teplým rozpusteným maslom. Vložíme do rúry a pečieme cca 15 minút dozlatista. Hlavne nesmieme prvých 10 minút otvárať dvierka rúry ani s nimi búchať.
- Citrónovú šťavu zmiešame s lyžicou medu, aby bola zmes pekne tekutá a potrieme s ňou ešte horúce buchty.