Sladké veľkonočné uzlíky

Sladké veľkonočné uzlíky

V Českej republike je tradíciou servírovať na veľkonočné sviatky judáša, ktoré patria k populárnym a veľmi chutným kysnutým buchtám.

Ingrediencie:

  • 2 a 3/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 2 a 1/2 hrnčeka mlieka
  • 3 žĺtky
  • 7 lyžíc rozpusteného masla
  • 1/3 hrnčeka medu
  • 1 lyžička cukru kryštál
  • 3 lyžičky sušeného droždia
  • 1/8 lyžičky morskej soli
  • 3 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citróna
  • 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry

Postup:

  • Mlieko zahrejeme, aby bolo vlažné, odstavíme, 1/2 hrnčeka odoberieme do misky a zvyšok odložíme. K odobranému mlieku pridáme sušené droždie, 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu múky a zamiešame. Necháme vzísť.
  • V inom hrnci rozohrejeme maslo s medom a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Ostavíme a necháme trochu vychladnúť.
  • Pridáme smotanu aj žĺtky a miešame po dobu 5 minút. Potom ešte pridáme citrónovú kôru a štipku soli, prilejeme kvások, zamiešame a prilejeme do vlažného mlieka. Dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Prisypeme múku a vareškou zamiešame. Prenesieme na pracovnú plochu a miesime tak dlho, až sa vytvorí mäkké, hladké a pekne vláčne cesto, ktoré sa nebude lepiť na ruky.
  • Hotové cesto dáme do misy, ktorú vysypeme múkou a zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 a 1/2 hodiny. Po uplynutí tejto doby prehniteme a necháme ďalších 20 minút kysnúť.
  • Vykysnuté cesto vyklopíme na plochu, rozdelíme na rovnako veľké kúsky, vyvaľkáme na tenké prúžky a vytvarujeme ako povraz, do písmenka S alebo ako špirálu.
  • Naukladáme na plech vymastený maslom a necháme medzi nimi dostatočné rozostupy. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút odpočívať.
  • Potom zohrejeme rúru na 200 stupňov a judáša potrieme teplým rozpusteným maslom. Vložíme do rúry a pečieme cca 15 minút dozlatista. Hlavne nesmieme prvých 10 minút otvárať dvierka rúry ani s nimi búchať.
  • Citrónovú šťavu zmiešame s lyžicou medu, aby bola zmes pekne tekutá a potrieme s ňou ešte horúce buchty.
Judášove veľkonočné buchty.
Zdroj: http://www.recipestudio.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.