Sviatky jari sú spojené s množstvom tradícií a jednou z nich je aj pečenie tradičného pečiva. Judáša majú úžasnú chuť a pripravujú sa vždy na Svätý štvrtok pred Veľkou nocou.
Ingrediencie:
- 520 g hladkej múky
- 240 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 75 g zmäknutého nesoleného masla
- 1 vaječný žĺtok
- 70 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- 1 celé vajcia
- Med na glazúru
Postup:
- Múku preosejeme do väčšej misy a utvoríme uprostred jamku. Rozdrobíme doň droždie, pridáme 1/2 lyžičky cukru a zalejeme 2/3 vlažného mlieka. Lyžicou po stranách vmiešame trochu múky do kvásku, poprášime povrch múkou a necháme vzísť asi 30 minút.
- Medzitým zahrejeme maslo, aby bolo vlažné, a pridáme ku kvasniciam. Prihodíme žĺtok, štipku soli, cukor, zvyšok vlažného mlieka a pomocou varešky pomaly spracujeme.
- Pracovnú plochu poprášime múkou, vyklopíme na nej cesto a dôkladne rukami miesime minimálne 10 minút, aby bolo pekné vláčne a hladké. Na ploche ho zakryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
- Potom rozdelíme na kúsky s hmotnosťou 80 g. Každý kúsok vyvaľkáme na 25 cm dlhé a 1,5 cm hrubé povrázky, ktoré zatočíme do špirály.
- Naukladáme na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme ďalších 45 minút kysnúť.
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a všetky buchty potrieme rozšľahaným vajcom.
- Vložíme do rúry a pečieme cca 15 minút, až kým nebudú zlatohnedé.
- Potom už len stačí rozpustiť med a ešte horúce judáša s nimi preliať.