Okrem obvyklých vývarov môžete na sviatočnom obede servírovať aj túto nezvyčajnú, ale veľmi chutnú polievku s gaštanmi.
Ingrediencie:
- 280 g varených gaštanov nakrájaných na kúsky
- 2 šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 petržlen
- 2 PL tymiánu
- 2 PL rozmarínu
- 2 PL olivového oleja
- 300 ml bieleho vína
- 3 a 1/3 šálok zeleninového vývaru
- 6 a 1/ 2 PL smotany na šľahanie
- 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
- soľ a korenie
Vyprážaná cibuľka
- 2 biele cibule
- 2 PL olivového oleja
- štipka chilli vločiek
- soľ
Na krutóny
- 2 plátky chleba nakrájané na kocky
- 1 PL olivového oleja
Postup:
- Na panvici na sporáku rozohrejte olej, pridajte najemno nakrájanú šalotku a opečte ju dozlatista.
- Vmiešajte prelisovaný cesnak a na kocky nakrájaný petržlen, varte 2-3 minúty.
- Podlejte bielym vínom, miešajte a varte 2 minúty.
- Pridajte zeleninový vývar, gaštany a bylinky.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte približne 20 minút.
- V medziobdobí si pripravte vyprážanú cibuľku a krutóny.
- Rozohrejte na panvici olej a pridajte chilli vločky a na kolieska nakrájanú cibuľu.
- Keď je cibuľka osmažená, preložte ju na papierovú utierku, aby vychladla, a posypte ju soľou.
- Potom do rozpálenej panvice pridajte lyžicu oleja a dozlatista osmažte na kocky nakrájaný chlieb.
- Akonáhle sa polievka dovarí a asi 10 minút vychladne, ručným ponorným mixérom ju rozmixujte na pyré.
- Podľa preferovanej hustoty pridajte do polievky viac alebo menej smotany.
- Polievku dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.
- Pred podávaním ozdobte každú misku polievky vyprážanými cibuľovými krúžkami a krutónmi.
Recepty na Boží hod nemusia obsahovať iba gaštanovú polievku. V chladných zimných dňoch vás rovnako dobre zahrejú aj ďalšie varianty krémových polievok .