Pečená vianočná šunka je veľmi obľúbená vo Švédsku. Doprajte si ju o prvý sviatok vianočný aj vy!
Ingrediencie:
- 2-3 kg šunky vcelku (s kosťou alebo bez kosti)
- 110 g hnedého cukru
- 60 g dijonskej horčice
- 1 PL jablčného octu
- 480 ml jablčného muštu
- jablká nakrájané na plátky na ozdobu
- čerstvý tymián na ozdobu
Postup:
- Predhrejte si rúru na 170°C.
- Kožu na povrchu šunky narežete do tvaru krížikov.
- Prekryte šunku alobalom, vložte do pekáča a pečte hodinu až hodinu a pol.
- Počas posledných 45 minút pečenia si pripravte glazúru.
- V malom hrnci na miernom ohni rozohrejte a zmiešajte hnedý cukor, dijonskú horčicu, jablkový ocot a jablkový mušt.
- Varte, kým sa množstvo nezredukuje na polovicu, a potom každých 10 minút šunku potrite.
- Vyberte šunku z rúry a nechajte ju 15 minút odpočívať.
- Potom ju preložte na servírovací tanier s jablkami a tymianom.
Šunku na Boží hod servírujte najlepšie s rozmanitými prílohami zo zemiakov.
Panna cotta sa dá vytvoriť v mnohých rôznych variantoch a príchutiach. Okrem receptov na Boží hod sa môže stať aj veľmi lahodným dezertom v letných mesiacoch. Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na panna cottu .