Tvarohový koláč s tekvicou

Tvarohový koláč s tekvicou

Faktom je, že tento typ múčnika pripravujeme najčastejšie na jeseň, kedy je ich obdobie. To však neznamená, že si nemôžeme tento lahodný cheesecake vyrobiť v ktorýkoľvek ročný čas. Má senzačnú štruktúru, vynikajúcu chuť a krásne prevonia celú kuchyňu.

Ingrediencie:

Korpus:

  • 250 g grahamových sušienok
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 100 g rozpusteného masla

Náplň:

  • 250 g smotanového syra typu lučina/žervé (môže byť aj tvaroh v kocke)
  • 250 g trstinového cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 – 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky mletého klinčeka
  • 500 g tekvicového kompótu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnčeka kyslej smotany

Postup:

  • Predhrejeme rúru na 180 stupňov a tortovú formu postriekame sprejom na pečenie.
  • Sušienky rozlámeme do misy, pridáme trstinový cukor, maslo a rukou spracujeme, až sú vlhké.
  • Dáme do formy, rozprestrieme na dno a dáme do rúry na 9 minút.
  • Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a znížime teplotu na 170 °C.
  • Do väčšej misy dáme syr, cukor, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky a všetko rozmixujeme na hladkú zmes.
  • Vmiešame po jednom vajci, scedíme tekvicu a pridáme k syru.
  • Nakoniec vmiešame kyslú smotanu s vanilkovým extraktom.
  • Všetko dôkladne rozmixujeme do hladka.
  • Tortovú formu obalíme alobalom, aby bola utesnená, a vlejeme do nej tekvicovú zmes na predpečený korpus z grahamových sušienok, uhladíme a vložíme do vysokého pekáča s vriacou vodou.
  • Pekáč dáme do predhriatej rúry a pečieme asi 1 hodinu a 35 minút.
  • Potom vypneme rúru, pootvoríme ju a koláč necháme v rúre ešte 1 hodinu odpočívať.
  • Po uplynutí tejto doby vyberieme pekáč z rúry a počkáme, kým úplne vychladne. Vychladnutú buchtu uložíme na 8 hodín do chladničky.

Tip: Podávame s obľúbenou polevou, ako je napríklad karamelová, čokoládová, pomarančová alebo len tak so šľahačkou či zmrzlinou.

Tekvicový múčnik s tvarohom.
Zdroj: https://www.cookingclassy.com

Tip: Pokiaľ si pripravíme polevu zo smotanového syra, povýšime túto obyčajnú buchtu na oveľa vyšší level.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.