Niekto si ju pripravuje vo forme na bábovku, ďalší ju nazdobí ako tortu a pre ostatných je to jednoducho len buchta, ktorá je vláčna a jemná.
Je to ideálna sladkosť na jesenné a zimné obdobie vďaka vôni škorice a orieškov. Keď si k nej navyše dáme dobrý čaj, máme o chuťovku postarané.
Ingrediencie:
- 350 ml rastlinného oleja
- 400 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 375 g hladkej múky
- 2 lyžičky kuchynskej jedlej sódy
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 3 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička soli
- 500 g tekvicového pyré
- 70 g nasekaných vlašských orechov
Postup:
- Najskôr si dáme predhriať rúru na 190 stupňov a tortovú formu vyložíme papierom na pečenie.
- Do misy preosejeme múku, sódu, prášok do pečiva, soľ a škoricu, zatiaľ odložíme.
- Vezmeme väčšiu misku a zmiešame v nej olej s cukrom.
- Po jednom pridávame vajcia a vždy dôkladne zašľaháme.
- Prisypeme zmes múky s korením, vlašské orechy aj tekvicou a zamiešame, aby bolo cesto pekne hladké.
- Prelejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme cca 1 hodinu, až kým nie je špajľa po zastrčení do stredu buchty čistá.
- Keď je dopečené, vyberieme formu z rúry a necháme 15 minút ochladiť.
- Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku, aby úplne vychladla.
- Pred servírovaním poprášime práškovým cukrom.
Tip: Pokiaľ si pripravíme polevu zo smotanového syra, povýšime túto obyčajnú buchtu na oveľa vyšší level.