Jesenná torta s jablkami a tekvicou

Jesenná torta s jablkami a tekvicou

Jednoduchá torta s chuťou tekvice vám vykúzli úsmev na perách aj keď bude vonku škaredé počasie. Uvidíte, že bude stačiť len jedna ochutnávka a nebudete sa ho môcť nabažiť, takže ho vyzobete do posledného drobčeka a radi sa k nemu budete vracať.

Ingrediencie:

  • 150 g masla
  • 3 jablká
  • 250 g hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica mletej škorice
  • 1 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 hrnček tekvicového pyré
  • 100 ml kyslej smotany
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 vajcia

Postup:

  • Na začiatok si pripravíme veľkú panvicu, v ktorej rozpustíme maslo.
  • Akonáhle začne peniť, prihodíme olúpané a na kocky nakrájané jablká.
  • Necháme ich variť niekoľko minút, aby bola mäkká.
  • Zasypeme ich 3 lyžicami hnedého cukru a za stáleho miešania necháme cukor skaramelizovať.
  • Nakoniec pridáme 1/2 lyžice škorice, premiešame a odstavíme, aby jablká vychladli.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov, formu vymastíme tukom a vysypeme múkou.
  • Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme hnedý cukor, maslo a soľ.
  • Pomocou elektrického šľahača dobre premiešame, aby sa utvorili drobné kúsky.
  • Odmeriame si 2/3 hrnčeka zmesi a zatiaľ odložíme bokom.
  • V mise nám zostane zostávajúca zmes, do ktorej pridáme tekvicové pyré, kyslú smotanu, práškový cukor, škoricu, zázvor, nové korenie, muškátový oriešok a jedlú sódu.
  • Dôkladne premiešame a potom po jednom zašľaháme vajcia. Nakoniec ešte raz premiešame a nalejeme do pripravenej formy.
  • Na povrch cesta rozprestrieme karamelizované jablká a tie zasypeme zmesou z hrnčeka, ktorú sme si dali predtým na stranu.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 1 hodinu.
  • Špajlí vyskúšame, či je cesto prepečené a potom vyberieme z rúry a necháme 20 minút odpočinúť.
  • Potom vyklopíme na mriežku, aby torta úplne vychladla, ale nie je problém ju podávať aj teplú.
Luxusná tekvicová buchta s jablkami a škoricou.
Zdroj: https://vintagekitchennotes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.