Táto nátierka je skvelá s krekermi, chlebom či zeleninou. Extra panenský olivový olej a mandle receptu dodávajú zdravú dávku mononenasýteného tuku, dip je rastlinný a obsahuje veľké množstvo antioxidantov.
Ingrediencie
- ½ šálky neolúpaných mandlí
- 1 kg pokrájanej a olúpanej mrkvy 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- ½ šálky extra panenského olivového oleja
- 2 a ½ lyžičky soli
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ šálky konzervované cícery, scedené
- 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- ¾ lyžičky pikantnej údené španielskej papriky
- ½ šálky nahrubo nasekanej petržlenovej vňate na servírovanie
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Opekajte mandle na plechu s papierom na pečenie, kým nebudú mierne tmavé a voňavé, cca 8 – 10 minút, pričom v polovici premiešajte.
- Nechajte vychladnúť a dajte bokom.
- Všetku hrubú mrkvu pozdĺžne rozkrojte na polovicu a potom celú mrkvu rozkrojte priečne na 4 kusy.
- Dajte na plech vyložený papierom na pečenie s 2 lyžicami oleja a 1 lyžičkou soli.
- Mrkva rovnomerne rozprestrite na plech a pečte, kým nebude veľmi jemná a nezačne sa scvrkávať a hnednúť, asi 1 hodinu.
- Mrkva počas pečenia raz alebo dvakrát premiešajte.
- Preneste mrkvu do kuchynského robota, pridajte cesnak, cícer, citrónovú šťavu, korenie, papriku, nasekanú petržlenovú vňať, ½ šálky oleja, 1 ½ lyžičky soli a vyhradené mandle.
- Mixujte a podľa potreby pridávajte viac oleja, pokiaľ nie je zmes takmer úplne hladká.
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac citrónovej šťavy a/alebo soľ.
- Preložte dip do malej misky, pokvapkajte olejom a zasypte listy petržlenovej vňate.
Ak ste skôr mäsovejší, tak sa nezabudnite pozrieť aj na naše recepty na domáce nátierky z mäsa v 7 luxusných prevedeniach!