Nudí vás už klasický hummus? Tento korenený dip z pečenej mrkvy je skvelou zdravou alternatívou a zároveň je plný výživných ingrediencií. Je perfektný so zeleninovými tyčinkami alebo chlebom ako vynikajúce vegánske predjedlo či ľahké občerstvenie.
Ingrediencie
- 350 g mrkvy nakrájanej na veľké kúsky
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná na štvrtky
- 4 neolúpané strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky rasce
- ½ lyžičky koriandra
- ½ lyžičky papriky
- ½ lyžičky kajenského korenia
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice tahini
- šťava z 1 citróna
- štipka soli
- štipka čierneho korenia
Postup
- Mrkva, cibuľu a strúčiky cesnaku dajte na pekáč.
- Pridajte korenie a trochu oleja a premiešajte.
- Pečte v rúre asi 30 minút pri 180 °C.
- Skontrolujte, či mrkva nie je stále tvrdá.
- Pokiaľ áno, vráťte na chvíľu do rúry.
- Možno budete musieť vybrať cibuľu a cesnak z rúry.
- Keď je zelenina hotová, nechajte ju vychladnúť.
- Vložte zeleninu do kuchynského robota, vytlačte strúčiky cesnaku zo šupiek a rozmixujte do hladka.
- Pridajte po troške citrónovú šťavu, tahini, soľ a korenie.
- Pokračujte v miešaní a ochutnávaní, kým nedosiahnete chuť a konzistenciu, ktorá vám vyhovuje.
- Podávajte ako dip so zeleninou a chlebom.