Pokiaľ máte radi pikantné pokrmy, môžete tento recept ozvláštniť pridaním sušených mletých chilli papričiek. Stačí ich pridať k zmesi zosklovatenej cibule, mrkvy a zeleru.
Ingrediencie:
Marináda
- 1000 g diviačie stehná
- 2 šálky červeného vína
- 1/2 šálky octu z červeného vína
- 1 cibuľa
- 1 stopkový zeler
- 1 mrkva
- 1 PL balzamikového octu
- bobkový list
- tymian
- nové korenie
Omáčka
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 šálky sušených sliviek
- 1 stopkový zeler
- bobkový list
- 1 PL hnedého cukru
- pomarančová kôra
- sušené mleté chilli papričky (voliteľné)
- kúsok vysokopercentnej horkej čokolády
- 4 PL olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci priveďte do varu všetky ingrediencie na marinádu okrem diviačieho mäsa, teda zmes nakrájanej zeleniny, vína, vínneho octu a korenia.
- Nechajte vychladnúť a do takto pripravenej marinády vložte na 24 hodín diviačie mäso nakrájané na kúsky.
- Potom mäso z marinády vyberte, tekutinu preceďte. Uchovajte iba tekutinu, nie zvyšky zeleniny a korenia.
- V hrnci na olivovom oleji rozvoňte prelisovaný cesnak.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler, restujte približne 6-8 minút.
- Následne vložte do hrnca aj namarinované mäso a premiešajte.
- Prilejte marinádu a priveďte do varu.
- Pridajte bobkový list, sušené slivky a cukor.
- Priklopte pokrievkou a za občasného miešania varte približne po dobu 2 hodín.
- Keď je mäso mäkké, pridajte trochu pomarančovej kôry a nastrúhanú čokoládu.
- Premiešajte a prípadne ešte dochuťte soľou a korením.
Kancové stehno ako guláš chutí výborne s knedľou, zemiakovou kašou aj šťouchanými zemiakmi.
Zverina nie je len diviačie. Vyskúšajte aj naše lahodné recepty zo srnčieho mäsa . Pripravte si z neho guláš aj steak!