Korenená polievka z mrkvy a červenej šošovky je hrejivá, sýta a plná chuti! Jej príprava je veľmi jednoduchá a vy si tak ľahko pripravíte menší obed či večeru počas chladných jesenných dní.
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 stredne biela cibuľa (195 g), nasekaná nadrobno
- 1 stonka stopkového zeleru, nadrobno nasekaný
- 2 drvené strúčiky cesnaku
- malá hrsť čerstvých listov koriandra plus nasekané stonky
- 1 vrchovatá lyžička korenia Garam Masala
- 1 vrchovatá lyžička mletej rasce
- 1/4 lyžičky sušených červených čili vločiek
- 3 veľké mrkvy (415 g), olúpané a nasekané nahrubo
- plechovka nakrájaných paradajok s objemom 400 g
- 4 šálky zeleninového vývaru (900 ml)
- 3/4 šálky prepláchnuté červené šošovky (100 g)
- 1/4 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- grécky jogurt a lístky koriandra na servírovanie
Postup
- Vo veľkej panvici zohrejte 1 lyžicu olivového oleja.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a stopkový zeler a za občasného miešania restujte asi 10 minút.
- Pridajte 2 drvené strúčiky cesnaku, nasekané stonky koriandra a jeho čerstvé listy spolu s 1/4 čajovej lyžičky sušených vločiek červeného chilli, po 1 čajovej lyžičke Garam Masaly a mletej rasce.
- Dobre premiešajte a restujte iba jednu minútu.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a prilejte nakrájané paradajky a zeleninový vývar.
- Všetko dobre premiešajte a pridajte červenú šošovku.
- Premiešajte, znížte teplotu a zakryté duste asi 30 minút.
- Polievka je hotová, akonáhle je mrkva mäkká a šošovka je uvarená.
- Rozmixujte polievku ručným mixérom dohladka.
- Jemne nasekajte lístky koriandra.
- Podávajte s trochou kvalitného gréckeho jogurtu, nasekaným koriandrom a nejakým dobrým chrumkavým chlebom.
Ak máte mrkvu radšej v surovej podobe, pozrite sa na naše recepty na zdravé mrkvové smoothie 4x inak.