Keď máme chuť na typicky českú pochúťku, nemusíme chodiť do reštaurácie. Naopak si ju zvládneme pripraviť vlastnoručne v domácom prostredí a tak skvelú, že sa budeme olizovať až na hlave.
Ingrediencie:
Na buchtičky:
- 1 lyžička sušeného droždia (alebo 15 g čerstvého)
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 2/3 hrnčeka vlažného mlieka
- 1/2 kocky nesoleného masla
- 2 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 vaječný žĺtok
- Štipka soli
Na vanilkovú omáčku:
- 6 vaječných žĺtkov
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 2 hrnčeky smotany na šľahanie
- 1 lyžica vanilkovej esencie
Na dohotovenie:
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 1 lyžica rumu
Postup:
- Droždie nasypeme/nadrobíme do misky, pridáme 1 lyžičku cukru, 2 lyžice vlažného mlieka a pri izbovej teplote necháme 10 minút pracovať.
- Zostávajúce mlieko nalejeme do malého hrnca, pridáme maslo a necháme spoločne rozohriať.
- Múky preosejeme do misky, prihodíme štipku soli, zvyšok cukru, vajcia, mlieko s rozpusteným maslom a kvások.
- Miesime tak dlho, až nám vznikne hladké cesto, ktoré vložíme do misy a dáme na teplé miesto na 1 hodinu kysnúť.
- Potom si predhrejeme rúru na 160 stupňov a plech na pečenie natrieme olejom alebo rozpustenou masťou.
- Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme do dlhého valčeka s priemerom 2,5 až 3 cm. Nakrájame na rovnako veľké kúsky a rukou vytvarujeme do tvaru guličky.
- Naukladáme do vymasteného pekáča tesne vedľa seba, pričom potrieme rozpusteným maslom tak, aby sa dostalo aj medzi buchtičky. Vložíme do rúry a pečieme 20 minút, kým nezískajú zlatistý nádych.
- Potom vyberieme upečené buchtičky z rúry a potrieme ich horúcim rozpusteným maslom s rumom.
- Na omáčku dáme žĺtky do misy, pridáme cukor, vanilku a dôkladne našľaháme. Smotanu na šľahanie ohrejeme v hrnci a pomaly ju za stáleho miešania vlejeme do vaječnej zmesi.
- Celú zmes potom prelejeme späť do hrnca od smotany a na miernom ohni zahrievame, kým omáčka nestuhne.
- Potom precedíme do čistej misky a necháme vychladnúť. Počas chladnutia občas premiešame.
- Buchtičky rozdelíme na taniere, prelejeme omáčkou a môžeme servírovať.