Vláčny domáci orechový koláč s vôňou rumu

Vláčny domáci orechový koláč s vôňou rumu

O tejto bábovke sa hovorí ako o lahodnej orechovej torte, ktorá je vítaným spestrením akejkoľvek oslavy či dôležitej udalosti.

Chrumkavé vlašské orechy v kombinácii s rumom je dokonalosť sama. Uvidíte, že sa k tomuto receptu budete pravidelne vracať.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • 1 polievková lyžica bieleho octu
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 hrnček zmäknutého neslaného masla
  • 2 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnčeka rumu
  • 3/4 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka hrozienok

Poleva:

  • 1/2 hrnčeka neslaného masla
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 hrnčeka cukru kryštál
  • 1/3 hrnčeka smotany
  • 3 lyžice rumu

Postup:

  • Zo všetkého najskôr si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
  • Bábovkovú formu vymastíme tukom a vysypeme múkou.
  • V malej miske zmiešame mlieko s bielym octom a odložíme nabok.
  • Do stredne veľkej misky preosejeme múku a škoricu, pridáme jedlú sódu a štipku soli.
  • Nakoniec si pripravíme mixér, do ktorého nádoby dáme maslo s cukrom a našľaháme do peny.
  • Potom pridáme po jednom vajci a vždy dôkladne premiešame.
  • Prilejeme vanilkový extrakt a miešame aspoň 1 minútu.
  • Zmes mlieka s octom a rum pridáme do múky a premiešame.
  • Túto zmes pridáme do nádoby k maslu a vajciam, kde ju necháme našľahať spolu s ostatnými ingredienciami.
  • Ako posledný vmiešame hrozienka s orechmi a prelejeme do formy na bábovku.
  • Vložíme do rúry a pečieme 55 – 70 minút.
  • Hotovú bábovku vyberieme a necháme ju vo forme úplne vychladnúť, až potom ju vyklopíme.
  • Do malého hrnca dáme maslo, hnedý aj kryštálový cukor a za stáleho miešania zahrievame na strednom ohni.
  • Miešame, kým nie je zmes hladká a hneď potom pridáme smotanu s rumom.
  • Premiešame a privedieme pomaly do varu, hlavne musíme miešať, aby sa zmes neprichytila.
  • Varíme 5 minút, potom odstavíme a necháme 10 minút vychladnúť.
  • Bábovku polejeme hotovou polevou a pred servírovaním ju niekoľko sekúnd ohrejeme v mikrovlnnej rúre.
  • Táto hrnčeková bábovka chutí najlepšie s horúcou polevou.
Orechová bábovka s rumom a chrumkavými vlašskými orechmi.
Zdroj: https://thenovicechefblog.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.