Existuje snáď lepšie spojenie, ako sú banány a orechy, vďaka ktorým sa dá vykúzliť úplne luxusná črepníková bábovka s jemnou, ale vláčnou konzistenciou? Chuťovo je skvelá a len sa po nej zapráši.
Ingrediencie:
- 3 banány
- 3 vajcia
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček prírodného cukru
- 1 hrnček slnečnicového oleja
- 1 hrnček gréckeho jogurtu
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- 1 polievková lyžica jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 hrnček nasekaných vlašských orechov
- 1 hrnček karamelovej polevy
Postup:
- Na začiatok si predhrejeme rúru na 180 ° C a nachystáme si formu na bábovku, ktorú vymažeme tukom a vysypeme múkou.
- Vo veľkej miske roztlačíme banány, pridáme k nim vajcia, grécky jogurt, oba druhy cukru a slnečnicový olej.
- Dôkladne zamiešame, aby vznikla hladká zmes.
- Do banánovej zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ aj jedlú sódu.
- Ľahko premiešame a pridáme vlašské orechy.
- Premiešame, aby sa všetko spojilo a cesto vlejeme do pripravenej formy.
- Dáme do predhriatej rúry a pečieme asi 50 až 55 minút.
- Po upečení necháme niekoľko minút odpočinúť a potom bábovku vyklopíme na mriežku.
- Akonáhle bábovka vychladne, polejeme jej karamelovou polevou.
Tip: Na karamelovú polevu potrebujeme 1/4 hrnčeka mlieka, ktoré nalejeme do hrnca, k tomu pridáme 1/4 hrnčeka zmäknutého masla a 1/4 hrnčeka hnedého cukru.
Všetko zmiešame dohromady a na strednom ohni privedieme do varu. Potom odstavíme a pridáme 2 hrnčeky práškového cukru a 1/2 lyžice vanilkového cukru.
Pomocou ručného mixéra našľaháme a ihneď aplikujeme na bábovku. Dá sa použiť aj na tortu či sušienky.