Jarné pečenie človeka baví dvojnásobne, pretože príroda sa prebúdza a začíname používať iné obľúbené suroviny, než je tomu na Vianoce. Táto olejová bábovka je veľmi jemná, vláčna a šťavnatá. Uvidíte, že si ju zamilujete.
Ingrediencie:
- 240 g bielej špaldovej múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
- Štipka soli
- 150 ml gréckeho jogurtu
- 150 ml extra panenského olivového oleja
- 150 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 1 lyžička jemne strúhanej pomarančovej kôry
- 100 g rebarbory nakrájané na kocky
- 200 g práškového cukru na polevu
- 50 ml rebarborovej šťavy na polevu
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 170 stupňov a formu na bábovku vymastíme tukom a vysypeme múkou.
- Nachystáme si veľkú misu, do ktorej preosejeme múku s práškom do pečiva a trochu osolíme.
- Do inej misy dáme jogurt, olej, cukor, vanilkový cukor, vajcia a dôkladne vyšľaháme.
- Keď máme našľahané, začneme po častiach pridávať sypkú zmes a neprestávame miešať.
- Prisypeme pomarančovú kôru a znova premiešame.
- Polovicu cesta vlejeme do formy a poukladáme nakrájanú rebarboru.
- Zalejeme druhou polovicou cesta a uhladíme.
- Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 45 minút.
- Ku koncu bude možno potrebné zakryť bábovku alobalom, aby príliš rýchlo nezhnedla.
- Pomocou špajle skontrolujeme, či je cesto dostatočne prepečené.
- Hotovú bábovku vyberieme z rúry a na niekoľko minút odstáť.
- Potom vyklopíme z formy na mriežku, kde necháme úplne vychladnúť.
- Akonáhle bude bábovka vychladnutá, pripravíme si polevu.
- Múčkový cukor nasypeme do misky a za stáleho miešania po troške prilievame rebarborovú šťavu.
- Keď je poleva dostatočne zamiešaná a hladká, môžeme s ňou poliať vychladnutú bábovku.
- Nakoniec posypeme nasekanými mandľami či pistáciami, prípadne môžeme ozdobiť lístkami ruží.