Portugalský múčnik

Portugalský múčnik

Portugalská pomarančová torta, ako sa aj tejto bábovke s olejom hovorí, má vynikajúcu chuť a nezabudnuteľnú arómu. Vďaka čerstvým pomarančom a extra panenskému olivovému oleju budete mať o gurmánsky zážitok postarané.

Ingrediencie:

  • 5 veľkých pomarančov
  • 3 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 5 veľkých vajec
  • 3 hrnčeky cukru kryštál
  • 1 1/2 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • Múčkový cukor na posyp

Postup:

  • Rošt dáme do strednej časti rúry a tú si predhrejeme na 180 °C.
  • Formu vystriekame sprejom na pečenie (olej) a zatiaľ odložíme bokom.
  • Pomaranče dôkladne umyjeme a nastrúhame z nich pomarančovú kôru.
  • Potom ich rozpolíme a vytlačíme z nich všetku šťavu.
  • V jednej miske premiešame múku, soľ a prášok do pečiva.
  • Do misy mixéra dáme vajcia a stredne vysokou rýchlosťou šľaháme asi 1 minútu.
  • Pomaly prisypávame cukor a našľaháme do hustej svetlo žltej peny. To trvá asi 3 minúty.
  • Znížime rýchlosť a pridáme múku s olejom na striedačku.
  • Prilejeme šťavu z pomarančov a zasypeme kôrou.
  • Ešte niekoľkokrát premiešame pomocou mixéra, aby bolo cesto pekne hladké.
  • Cesto prelejeme do pripravenej formy a pečieme asi 75 minút.
  • Občas na bábovku mrkneme, a keby začala veľmi rýchlo hnednúť, zakryjeme vrch alobalom.
  • Po upečení necháme bábovku 10 minút odpočinúť vo forme.
  • Potom ju ihneď vyklopíme a uložíme na stojan na torty s poklopom.
  • Tam ju necháme až do druhého dňa.
  • Verte, že to čakanie sa oplatí, pretože na druhý deň bude oveľa lepší a vláčnejší.
  • Pred servírovaním ju posypeme práškovým cukrom.
Torta z olivového oleja s chuťou a vôňou pomarančov.
Zdroj: https://leitesculinaria.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.