Existuje snáď niečo lepšie, ako bábovka, ktorá prevonia celú domácnosť? Keď k tomu ešte pridáme vôňu a chuť orieškov, máme sa rozhodne na čo tešiť.
Ostatne bez orieškov to nie je to pravé ani počas vianočných sviatkov. Však žmurknite na vianočné pečivo s orechmi a inšpirujte sa tak aj v iných oblastiach sladkého pečenia.
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 200 g čerstvého nesoleného masla
- 250 g cukru
- 2 lyžičky mletých vlašských orechov
- 150 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 120 g jemne mletých mandlí
- 150 g lieskových orechov
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/4 lyžičky soli
- 200 g mliečnej čokolády
- 50 g marhuľového džemu
- 300 g horkej čokolády na polevu
- 1 lyžica kokosového oleja
Postup:
- Začneme tým, že si rúru predhrejeme na 200 °C.
- Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou či strúhankou.
- Mliečnu čokoládu nakrájame na malé kúsky a dáme na stranu.
- Do malej misky dáme žĺtky a do väčšej samotnej bielky.
- K bielkom pridáme štipku cukru a pomocou šľahača vyšľaháme najvyššou rýchlosťou až sa utvorí tuhý sneh.
- Potom do tretej misy pridáme zmäknuté maslo s cukrom a starostlivo miešame, aby bola zmes pekne našuchorená a ľahká.
- Za stáleho miešania vlejeme do vyšľahaného masla jeden žĺtok za druhým.
- Prisypeme mleté vlašské orechy a premiešame.
- V inej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, mleté mandle, citrónovú kôru, škoricu, soľ a nasekané lieskové orechy.
- Pridáme do misy s vaječnou zmesou spolu s nakrájanou čokoládou a dôkladne zamiešame.
- Nakoniec opatrne vmiešame po častiach tuhý sneh.
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 50 – 60 minút.
- Pokiaľ sa bude bábovka pripaľovať, môžeme ju zakryť alobalom.
- Po hodine skúsime pomocou špajle, či je upečená, aby sa cesto nelepilo uprostred na špajli.
- Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme pár minút ochladiť.
- Potom ju opatrne vyklopíme z formy a dáme na mriežku vychladnúť.
- Predtým ju ešte teplú potrieme marhuľovým džemom.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu s kokosovým olejom.
- Polevou prelejeme celú bábovku a necháme tak 3 hodiny v chladničke.
- Potom už len stačí nakrájať a servírovať napríklad ku kávičke.