Klasická orechová bábovka

Klasická orechová bábovka

Existuje snáď niečo lepšie, ako bábovka, ktorá prevonia celú domácnosť? Keď k tomu ešte pridáme vôňu a chuť orieškov, máme sa rozhodne na čo tešiť.

Ostatne bez orieškov to nie je to pravé ani počas vianočných sviatkov. Však žmurknite na vianočné pečivo s orechmi a inšpirujte sa tak aj v iných oblastiach sladkého pečenia.

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 200 g čerstvého nesoleného masla
  • 250 g cukru
  • 2 lyžičky mletých vlašských orechov
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 120 g jemne mletých mandlí
  • 150 g lieskových orechov
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 200 g mliečnej čokolády
  • 50 g marhuľového džemu
  • 300 g horkej čokolády na polevu
  • 1 lyžica kokosového oleja

Postup:

  • Začneme tým, že si rúru predhrejeme na 200 °C.
  • Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou či strúhankou.
  • Mliečnu čokoládu nakrájame na malé kúsky a dáme na stranu.
  • Do malej misky dáme žĺtky a do väčšej samotnej bielky.
  • K bielkom pridáme štipku cukru a pomocou šľahača vyšľaháme najvyššou rýchlosťou až sa utvorí tuhý sneh.
  • Potom do tretej misy pridáme zmäknuté maslo s cukrom a starostlivo miešame, aby bola zmes pekne našuchorená a ľahká.
  • Za stáleho miešania vlejeme do vyšľahaného masla jeden žĺtok za druhým.
  • Prisypeme mleté vlašské orechy a premiešame.
  • V inej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, mleté mandle, citrónovú kôru, škoricu, soľ a nasekané lieskové orechy.
  • Pridáme do misy s vaječnou zmesou spolu s nakrájanou čokoládou a dôkladne zamiešame.
  • Nakoniec opatrne vmiešame po častiach tuhý sneh.
  • Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 50 – 60 minút.
  • Pokiaľ sa bude bábovka pripaľovať, môžeme ju zakryť alobalom.
  • Po hodine skúsime pomocou špajle, či je upečená, aby sa cesto nelepilo uprostred na špajli.
  • Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme pár minút ochladiť.
  • Potom ju opatrne vyklopíme z formy a dáme na mriežku vychladnúť.
  • Predtým ju ešte teplú potrieme marhuľovým džemom.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu s kokosovým olejom.
  • Polevou prelejeme celú bábovku a necháme tak 3 hodiny v chladničke.
  • Potom už len stačí nakrájať a servírovať napríklad ku kávičke.
Bábovka s mandľami a lieskovými orechmi.
Zdroj: https://baketotheroots.de/

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.