Máte radi kysnuté koláče a buchty v slanej podobe? Potom rozhodne ochutnajte túto slanú kysnutú orechovú bábovku. Prekvapí lahodnou chuťou a jemnosťou.
Ingrediencie:
- 375 g polohrubej múky
- 80 g masla
- 1 vrecko sušeného droždia
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- 2 lyžičky soli
- 100 g vlašských orechov
- 150 g nakrájanej údené škvarené slaniny
Postup:
- Mlieko zahrejeme av polovici rozpustíme instantné droždie.
- Do misy nasypeme múku, utvoríme v nej jamku a rozbijeme do nej vajcia.
- Osolíme a premiešame spolu s polovicou ohriateho mlieka bez droždia.
- Cesto je potrebné hniesť minimálne 15 minút.
- Pridáme zmäknuté maslo a kvások.
- Dôkladne spracovávame tak dlho, až sa cesto prestane lepiť na ruky.
- Hotové cesto zakryjeme a odložíme na teplé miesto, aby mohlo kysnúť.
- V horúcej panvici zmiešame kúsky slaniny s orechmi, necháme opiecť a pridáme do cesta.
- Bábovkovú formu vymastíme a nalejeme do nej cesto.
- Necháme znova kysnúť, aby cesto dosiahlo okraje formy.
- Vložíme do rúry, ktorú sme si predtým predhriali na 200 °C.
- Pečieme zhruba 50 minút, prípadne o niečo dlhšie, keď bude ešte cesto nedopečené v strednej časti.