Snáď každý miluje vôňu perníčkov. Ešte lepšie a voňavejšie sú tie s prímesou orieškov. Inšpirujte sa!
Ingrediencie
- 600g hladkej múky
- 200g práškového cukru
- 150g medu
- 50g zmäknutého masla
- 3ks vajec
- 1 lyžica perníkového korenia
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 100ml mlieka
- 2 lyžice rumu (voliteľne)
- 100g mletých orieškov (vlašských, mandlí alebo napríklad lieskových)
Postup
- Do misy nasypte múku, v ktorej urobte jamku. Do jamky nalejte med, pridajte cukor, rozpustené maslo, vajcia, perníkové korenie, jedlú sódu.
- Potom prilejte mlieko, rum a nakoniec mleté orechy.
- Všetko zmiešajte pomocou varešky a potom rukami prepracujte. Vzniknuté cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.
- Odpočaté cesto rozvaľkajte na plát tenký 3-4 mm a potom vykrajujte ľubovoľné tvary.
- Tvary položte na plech s papierom na pečenie a pečte pri 180 ° C cca 7-8 minút kým nebudú zlatisté.
- Po upečení ich môžete potrieť bielkom, aby boli lesklé. Po vychladnutí sa môžete pustiť do zdobenia.