Osviežujúca letná nátierka by mala obsahovať len samé chutné suroviny, ktoré osviežia, pohladia chuťové poháriky a nebudú nijako ťažké pre naše zažívanie.
Ingrediencie:
- 6 hrnčekov vody
- 2 lyžice + 1/2 lyžičky soli
- 1 stonka stopkového zeleru
- 1/2 hrnčeka bieleho octu
- 4 vajcia
- 1/2 hrnčeka majonézy
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžička červeného vínneho octu
- 1 lyžička štipľavej omáčky
- 1 lyžička nakrájané čerstvé pažítky
- 1/2 lyžičky hrubo mletého čierneho korenia
Postup:
- Pripravíme si veľkú misku, naplníme ju ľadom a studenou vodou.
- Do hlbokého hrnca nalejeme 6 hrnčekov vody a 2 lyžice soli. Nastavíme vyššiu teplotu a privedieme do varu.
- Vhodíme zeler a varíme 2 minúty. Vyberieme von a hneď ponoríme do ľadového kúpeľa.
- Vyberieme a pomocou škrabky očistíme vonkajšiu vrstvu zeleru.
- Prilejeme do hrnca s horúcou vodou ocot a necháme znova variť.
- Vložíme vajcia a varíme ich po dobu 8 minút.
- Rovnako ich vyberieme z hrnca a ponoríme do misy s ľadovou vodou.
- Akonáhle sú vajcia dostatočne ochladené, tak ich olúpeme a oddelíme bielky od žĺtkov.
- Bielky nakrájame na jemné kocky a dáme bokom.
- Žĺtky dáme do misky a vidličkou roztlačíme. Pridáme majonézu, horčicu, ocot z červeného vína a štipľavú omáčku.
- Zeler nakrájame na menšie kúsky a polovicu vhodíme k žĺtkom.
- Vmiešame ešte pažítku, čierne korenie a 1/2 lyžičky soli, premiešame a máme hotovo.
- Nakrájané bielky a zvyšný zeler použijeme na ozdobu.