Príprava letnej nátierky je jednoduchý, ale napriek tomu dôležitý proces. Zvlášť pokiaľ ju chystáte pre svojich blízkych, priatelia či kolegov do práce.
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého hrášku
- 1/4 hrnčeka citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citróna
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľká biela cibuľa
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletého sušeného koriandra
- 1 hrnček čerstvých listov koriandra
- 1/2 lyžičky soli
- 6 hrnčekov vody
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup:
- Do hrnca dáme hrášok, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1/2 lyžičky soli a vodu.
- Privedieme do varu a na stredne nízku teplotu varíme zhruba 30 minút, aby bol hrášok mäkký.
- Potom precedíme a prepláchneme studenou vodou.
- Hrášok nasypeme do nádoby kuchynského robota, prilejeme zostávajúcu citrónovú šťavu a rozmixujeme na hrubú pastu.
- Na panvici zohrejeme olivový olej na stredne nízku teplotu.
- Cibuľu očistíme, nakrájame na kocky, cesnak olúpeme a rozkrájame na plátky.
- Vhodíme do panvice, pridáme sušený koriander a vyprážame na panvici asi 1 minútu.
- Odložíme nabok a necháme na 5 minút vychladnúť.
- K hrášku prihodíme čerstvé listy koriandra, vychladnutú cibuľovú zmes a rozmixujeme.
- Osolíme, okoreníme a znova dôkladne premiešame.
- Pokiaľ bude nátierka veľmi hustá, pridáme 1 – 2 lyžice vriacej vody a zamiešame.
- Servírujeme s čerstvým chlebom a zeleninou.