Pripravovať akékoľvek sladké jedlo v šikovnom tlakovom hrnci? No prečo nie, keď to ide, je to jednoduché a výsledný pokrm chuťovo bezkonkurenčný.
Má bohatú chuť, je krémový, chrumkavý na povrchu a mäkký vo vnútri. No as pudingom to nemá chybu.
Ingrediencie:
- 1/4 hrnčeka tmavého rumu
- 1/2 hrnčeka hrozienok
- 8 briošiek alebo 1 bochník sladkého chleba
- 1/2 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
- 2 vajcia
- 1/4 hrnčeka cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžičky škorice
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 1 polievková lyžica nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1/8 lyžičky soli
- 1 1/2 hrnčeka mlieka
- 2 lyžice vanilkového pudingu
- 2 lyžice rozpusteného masla
Omáčka:
- 1/4 hrnčeka neslaného masla
- 1/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1/3 hrnčeka smotany na šľahanie
- 2 lyžice tmavého rumu
- 1 – 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Do malej misky dáme hrozienka, zalejeme rumom a necháme 15 minút máčať. Briošky nakrájame na rovnako veľké kocky asi 1 x 2 cm a dáme do veľkej misky.
- Pridáme pekanové orechy a zamiešame. V inej miske našľaháme vajcia s cukrom do peny.
- K vaječnej zmesi prihodíme vanilku, škoricu, muškátový oriešok, pomarančovú kôru, puding, soľ a mlieko. Dôkladne šľaháme, až sa všetko spojí.
- Nakoniec prilejeme rozpustené maslo a naposledy zamiešame.
- Takto pripravenou zmesou prelejeme nakrájané briošky a premiešame, aby sa všetky kocky namočili rovnomerne.
- Necháme 1 hodinu oddýchnuť a potom primiešame hrozienka s rumom.
- Dáme do formy, ktorú si ešte predtým vymastíme maslom. Veľa stlačíme, aby chlieb čo najviac pohltil pudingovú zmes.
- Zakryjeme fóliou a pripravíme si šikovný hrniec, do ktorého najskôr nalejeme 1 1/2 hrnčeka čistej vody.
- Formu opatrne položíme na vnútorný podstavec hrnca a starostlivo uzavrieme hrniec.
- Nastavíme na 30 minút a potom nasleduje ešte 15 ďalších minút počas uvoľňovania pary.
- Po uplynutí tejto doby otvoríme veko a veľmi opatrne vyberieme formu z hrnca.
- V malom hrnci rozohrejeme maslo s hnedým cukrom až kým sa nerozpustí.
- Prilejeme smotanu, rum, vanilkový extrakt a šľaháme. Na miernom ohni privedieme do varu a varíme zhruba 8 minút. Nesmieme zabudnúť miešať.
- Chlieb s pudingom vyklopíme, nakrájame a servírujeme preliaty omáčkou.