Existuje lepšia a zaujímavejšia kombinácia pre akékoľvek sladké jedlo, ako je šťavnaté ovocie, šumivé víno, šľahačka a mascarpone? Je to ideálny dezert na letné mesiace, ktorý osvieži, pohladí chuťové poháriky a ešte oslní každú návštevu.
Ingrediencie:
- 2 vrecká vanilkového cukru
- 200 ml vody
- 100 g trstinového cukru
- 8 listov čerstvej bazalky
- 4 veľké broskyne (polené a odkôstkované)
- 200 ml šumivého vína
Vanilkový krém:
- 1 vanilkový struk (len semená)
- 100 g mascarpone
- 100 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Vanilkové cukry, trstinový cukor a vodu dáme do hrnca a na strednom ohni privedieme do varu.
- Znížime teplotu, vhodíme bazalku a opatrne vložíme polovičky broskýň. Necháme povariť cca 2 – 3 minúty.
- Potom vypneme, zakryjeme vekom a necháme broskyne vychladnúť v sirupe.
- Akonáhle sú broskyne aj sirup chladné, prilejeme šumivé víno, jemne premiešame a necháme 10 minút odpočívať pod pokrievkou.
- Medzitým, než sa víno vsiakne do broskýň si pripravíme omáčku.
- Do misky dáme semená z vanilkového struku, mascarpone, smotanu a šľaháme dohromady.
- Nachystáme si 4 misky, dáme do každej vždy 2 polovice broskyne, trochu sirupu a ozdobíme vanilkovou omáčkou.
- Môžeme ešte pridať listy čerstvej bazalky, prípadne rozpolený struk, ale nie je to nutné.