Toto rýchle sladké jedlo pochádzajúce z Indie sa vo väčšine prípadov pripravuje počas zimného obdobia. To samozrejme neznamená, že si ho nemôžeme vychutnať napríklad na jar.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice Ghí
- 4 veľké mrkvy
- 1 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka
- 1/2 lyžičky kardamómu
- 5 lyžíc trstinového cukru
- 1/2 hrnčeka nasekaných neslaných kešu orieškov
- 1 lyžica sekaných pistácií na ozdobu
Postup:
- Mrkvy očistíme a nastrúhame, či už ručne alebo na elektrickom strúhadle.
- Na strednom ohni zahrejeme panvicu Wok a akonáhle je horúca, dáme do nej 1 lyžicu Ghí.
- Vhodíme mrkvu a za stáleho miešania smažíme cca 8 minút, až kým mrkva nezmení farbu.
- Prilejeme mlieko a necháme variť ďalších 7 minút, aby sa mlieko vstrebalo. Nesmieme zabudnúť stále miešať.
- Keď sa všetko mlieko vstrebe, pridáme cukor a druhú lyžicu Ghí. Miešame ďalej po dobu 6 minút.
- Neprestávame miešať a postupne prihodíme kardamómový prášok a kešu orechy.
- Varíme ešte ďalšie 3 – 4 minúty a stále miešame. Potom už stačí len servírovať ozdobené pistáciami.
Tip: Ak chceme mrkvu trochu oživiť, pridáme ešte mandle, hrozienka, pekanové orechy a sušené ovocie podľa chuti.