Nórska kaša s brusnicami

Nórska kaša s brusnicami

Každý severský štát je charakteristický svojou kuchyňou. Tento recept z Nórska je rýchly, jednoduchý a lahodný. Ide o sladké jedlo, ktoré je krémové aj slané s vôňou obľúbeného korenia.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka bielej ryže
  • 1 1/2 hrnčeka vody
  • 2 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Na polevu:

  • 2 lyžice masla
  • Mletá škorica
  • Sušené brusnice

Postup:

  • V stredne veľkom hrnci privedieme do varu vodu s ryžou. Potom znížime na miernejšiu teplotu, zakryjeme a necháme povariť 10 minút.
  • Akonáhle sa všetka voda vstrebe, prilejeme 1/3 mlieka, premiešame, znova zaklopíme a necháme stuhnúť.
  • Pridáme vždy trochu mlieka, keď kaša zhustne, zhruba každých 5 – 10 minút.
  • Takto to opakujeme tak dlho, až spotrebujeme všetko mlieko. Kaša by mala byť hustá a ryža jemná.
  • Dohromady nám to zaberie cca 45 – 55 minút.
  • Keď je ryža hotová, prihodíme maslo, med, cukor, soľ, vanilkový extrakt a starostlivo premiešame.
  • Odstavíme a rozdelíme do misiek. Ozdobíme trochou rozpusteného masla, mletou škoricou a sušenými brusnicami.
Lahodná ovsená kaša so sušeným ovocím.
Zdroj: https://pickledplum.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.