Každý severský štát je charakteristický svojou kuchyňou. Tento recept z Nórska je rýchly, jednoduchý a lahodný. Ide o sladké jedlo, ktoré je krémové aj slané s vôňou obľúbeného korenia.
Ingrediencie:
- 3/4 hrnčeka bielej ryže
- 1 1/2 hrnčeka vody
- 2 1/2 hrnčeka mlieka
- 1 polievková lyžica masla
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 lyžička soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na polevu:
- 2 lyžice masla
- Mletá škorica
- Sušené brusnice
Postup:
- V stredne veľkom hrnci privedieme do varu vodu s ryžou. Potom znížime na miernejšiu teplotu, zakryjeme a necháme povariť 10 minút.
- Akonáhle sa všetka voda vstrebe, prilejeme 1/3 mlieka, premiešame, znova zaklopíme a necháme stuhnúť.
- Pridáme vždy trochu mlieka, keď kaša zhustne, zhruba každých 5 – 10 minút.
- Takto to opakujeme tak dlho, až spotrebujeme všetko mlieko. Kaša by mala byť hustá a ryža jemná.
- Dohromady nám to zaberie cca 45 – 55 minút.
- Keď je ryža hotová, prihodíme maslo, med, cukor, soľ, vanilkový extrakt a starostlivo premiešame.
- Odstavíme a rozdelíme do misiek. Ozdobíme trochou rozpusteného masla, mletou škoricou a sušenými brusnicami.