Výborná polievka jemnej smotanovej chuti, ktorá môže byť súčasťou obeda aj samostatnou zdravou večerou.
Ingrediencie:
- 2-3 kaleráby
- 1 petržlen
- 1 zemiakov
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 ml šľahačky alebo smotany
- 100 ml suchého bieleho vína
- Limetka
- 1 PL olivového oleja
- soľ, korenie
- čerstvá žerucha
Postup:
- Kaleráb, zemiaky i petržlen umyte, olúpte a nakrájajte na kocky.
- V hrnci zohrejte olivový olej a nechajte na ňom približne 3 minúty restovať petržlen.
- Potom pridajte aj kalerábu a zemiakov, povarte približne 5 minút.
- Následne zeleninu deglazujte bielym vínom.
- Potom prilejte do hrnca zeleninový vývar, premiešajte a nechajte približne 20 minút povariť.
- Ostavte polievku z ohňa a ponorným mixérom ju rozmixujte dohladka.
- Vráťte polievku späť na sporák a prilejte do nej šľahačku.
- Priveďte do varu, dochuťte korením a šťavou z limetky.
Kalerábová polievka so smotanou je veľmi chutná s ražným pečivom a ozdobená čerstvou žeruchou.